articol preluat din Gardianul

Decizia Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea prevederilor articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor (articol care prevede ca membrii Biroului Permanent pot fi revocati si de alte grupuri parlamentare decat cel care i-a sustinut) a iscat, asa cum era de asteptat, noi controverse intre "combatanti".

Este cunoscut faptul ca, intai Alianta si, drept consecinta, PSD au facut, din problema schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului subiectul predilect al dezbaterii parlamentare post-alegeri. Asa incat, era normal ca decizia Curtii Constitutionale sa mai bage niscai carbuni pe foc.

Daca voi nu ma vreti…

In vreme ce presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a salutat decizia Curtii Constitutionale, liderul grupului parlamentar democrat, Cozmin Gusa, reafirma intentia Aliantei de a nu-l lasa pe Nastase la comanda deputatilor. Nastase crede ca a sosit momentul schimbarii Regulamentului Camerei, in sensul in care i s-a dat, practic, satisfactie, de catre Curtea Constitutionala.

El spune ca, astfel, se incheie o perioada de jocuri politice.

Vot cu reconstituire

Gusa spune ca schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, va fi dezbatuta de liderii grupurilor parlamentare din arcul guvernamental. Fata de decizia Curtii Constitutionale, el a precizat ca PD a contestat doar votul "neregulamentar" dat la alegerea presedintelui Camerei Deputatilor si nu art. 25 din Regulamentul Camerei.

"Noi nu am avut niciodata intentia sa folosim acest articol, invocat de Adrian Nastase. El a fost ales in urma unui vot neregulamentar si sigur ca acest vot, pentru a oferi legitimitate Camerei Deputatilor, trebuie sa fie reluat. In mod clar, insa, nu putem sa lasam Camera Deputatilor cu un presedinte nelegitim", spune el.

S-ar putea ca harjoana asta sa faca deliciul dezbaterii parlamentare cel putin pe sesiunea in curs. Daca mai incap si niscai legi, macar pentru obiectivul stategic "Integrarea", nu-i bai. E chiar hazos!

Ocupat cu Nastase, Guse si-a frant gatul. Democratii i-au luat functia de lider al grupului parlamentar, ce-i drept, elegant si invocand statul: nu are suficienta practica deputateasca. Asa ca, cel putin sase luni, va studia, in liniste, cum vine treaba cu jobb-urile parlamentare. (A. Tiganila)

Gardianul - 3 februarie 2005