articol preluat din Romania Libera

La nici trei luni de la investire, presedintele Basescu reuseste sa dinamiteze Alianta anuntand ca lunile de miere cu actualul premier s-au terminat. Tot ce a declarat pana mai deunazi nu face nici doi bani in comparatie cu afirmatia ca Tariceanu ar putea fi schimbat la alegerile anticipate. In fata unei astfel de declaratii orice om ramane masca.

Dintr-o data se vede obligat sa se intoarca la ce s-a intamplat inainte de campania electorala, cand Stolojan a spus ca se retrage din lupta politica. Atunci fostul lider PD si-a intrat in rol, parand profund miscat de gestul prietenului sau, afirmand ca este o mare pierdere pentru clasa politica din Romania. Sunt oameni care l-au crezut sincer pe primarul general.

Dar sunt si cetateni care si-au dat seama ca asista la o mare cacealma instrumentata in laboratoarele lui Traian Basescu. Presedintele dezvaluie o realitate pe care a ascuns-o cateva luni. Legatura lui cu Stolojan a functionat in tot acest timp. In nici un moment nu s-a pus problema ca fostul lider liberal sa ramana in afara jocurilor politice.

De fiecare data cand a fost intrebat daca va reveni in prima linie Theodor Stolojan nu a avut o pozitie transanta, lasand loc sa se inteleaga ca totul este posibil. Basescu nu face acum decat sa confirme ipoteza ca Tariceanu a fost o solutie de compromis, care poate avea un sfarsit o data cu alegerile anticipate, pe care le sustine cu ardoare locatarul de la Cotroceni.

Greseala cea mare a presedintelui poate nu ar fi ca se gandeste sa-l inlocuiasca pe actualul premier, ci faptul ca s-a apucat sa declare public intentia de a-l aduce la Palatul Victoria pe actualul sau consilier de la Cotroceni, Theodor Stolojan. Auzindu-l, liberalii au luat foc.

Deja se vorbeste pe la colturi despre masca purtata de Basescu, despre care se spune ca s-a folosit de Tariceanu pentru a pregati reintoarcerea prietenului sau. Cel care i-a fost partener in lupta electorala se vede intr-o situatie ingrata. Orice om aflat in locul primului ministru s-ar simti deranjat de afirmatiile facute de Basescu la un post de televiziune.

Ideea alegerilor anticipate aduce, iata, cateva modificari in planul intelegerii dintre pedisti si liberali, intelegere care ar putea sa intre in fibrilatie daca presedintele va calca in strachini precum un politician pe care il cam ia gura pe dinainte. Si pe Basescu il cam ia.

Un articol de Eliade Balan, Romania Libera - 10 martie 2005