Vicepremierul Adriean Videanu si ministrul finantelor Ionut Popescu au explicat pentru Realitatea TV ca relatia cu FMI nu s-a stricat, dar ... semnarea memorandumului suplimentar mai intarzie. Este pentru prima oara cand se confirma oficial faptul ca discutiile pe marginea deficitului bugetar s-au blocat.

Pe de alta parte Guvernul incearca sa ia masuri pentru reducerea deficitului bugetar astfel incat sa asigure coerenta reformelor fiscale si a absorbtiei fondurilor necesare aderarii la UE.

Cei de la FMI au o idee fixa cu deficitul de 0%, care ar putea fi realizat prin majorarea TVA-ului. Executivul nu vrea nici in ruptul capului sa accepte asa ceva, asa ca cele doua parti au luat decizia de a opri negocierile o vreme.

Un alt scop al acestei asteptari ar putea fi speranta Guvernului ca, de fapt, incasarile la buget vor fi mai bune in urmatoarele luni si, deci, cei de la FMI se vor lasa induplecati in cele din urma.

In declaratiile recente, insa, atat vicepremierul Adriean Videanu cat si ministrul finantelor Ionut Popescu, au sustinut ca Romania se afla in interiorul unui acord, tara nu depinde in mod esential de aceast memorandum suplimentar cu FMI si, deci, ... nu este nici o problema.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al Executivului, citat de Rador, scopul principal al acestor masuri este reducerea deficitului bugetar la 0,7% din PIB pe acest an, valoare care, spun autoritatile, permite mentinerea unui echilibru macroeconomic.

Viziunile diferite in privinta deficitului bugetar si a cresterii economice pentru acest an sunt principalele probleme care blocheaza in prezent discutiile dintre Romania si FMI. Autoritatile de la Bucuresti mai spun ca vor evalua in urmatoarele trei luni gradul de realizare a estimarilor macroeconomice si vor lua masuri suplimentare in cazul in care aceste aprecieri sunt prea optimiste.

Se asteapta, de asemenea, si raspunsul Fondului la scrisorile in care premierul si ministrul de finante au prezentat punctul de vedere guvernamental referitor la acest subiect.