Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca i-a cerut "insistent" ministrului Finantelor, Ionut Popescu, sa elimine, prin intermediul ordonantei de urgenta care va modifica Codul Fiscal, scutirile de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata pentru "o gama extrem de larga de produse".

Premierul nu a prezentat insa detalii in acest sens, precizand doar ca medicamentele nu vor face obiectul unei majorari de TVA.

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor Publice, preluate de Mediafax, societatile private de radio si televiziune ar putea plati TVA de la 1 iunie 2005, in urma modificarilor care vor fi aduse Codului Fiscal.

Ar urma sa fie eliminata si scutirea pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune, precum si pentru operatiunile care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole.

In plus, va fi abrogata scutirea de TVA pentru vanzarea de licente de filme sau programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune, inclusiv scutirea pentru importul de suporturi materiale pe care sunt inregistrate acestea.

Alte operatiuni care vor iesi din categoria celor scutite de TVA sunt livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate de penitenciare cu utilizarea muncii detinutilor, dar si importul de suporturi materiale, cum ar fi pelicule, benzi magnetice, discuri, pe care sunt inregistrate filme sau programe destinate activitatii de radio si televiziune.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal va fi aprobata de Guvern probabil saptamana viitoare, in forma sa definitiva, dupa ce actul normativ a fost discutat in sedinta de ieri, in prima lectura, a mai precizat premierul Calin Popescu- Tariceanu.