Evenimente incredibile in viata lotului olimpic feminin: joi seara, Comitetul Executiv al federatiei a hotarit ca patru dintre cele sase componente ale echipei, Catalina Ponor, Monica Rosu, Alexandra Eremia si Floarea Leonida, sa paraseasca lotul si sa fie trimise la cluburile lor, din cauza surplusului de kilograme.

Ieri, ca urmare a interventiei COSR, gimnastele au fost instiintate ca pot ramine in Capitala, pe cheltuiala forului olimpic! De altfel, ziua de ieri a fost marcata de conflictul iscat intre federatie si COSR.

Cinci ore au stat la discutii, la hotelul Sport, antrenorii Belu si Bitang cu Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, si cu Liviu Cepoi, vicepresedintele ANS. La sedinta improvizata au asistat si gimnastele. Apoi, fetele au iesit la antrenament pe stadionul de linga hotel, insotite de Mariana Bitang.

Octavian Belu nu a parasit hotelul la finalul discutiilor, ci mai tirziu, prin usa din spate! "E adevarat ca si fetele au gresit, insa decizia federatiei mi se pare prea radicala, speram la mai multa intelegere. Putin probabil ca ar fi fost ceva bun daca fetele plecau la cluburile lor.

Cred ca se lasau!", a declarat Bitang. Antrenoarea a precizat ca gimnastele mai primisera un ultimatum luni dimineata, sa dea jos trei kilograme in trei zile.

Luni dimineata, soarta gimnastelor va fi hotarita in urma unei discutii intre COSR, ANS si FRG.

Un lucru incredibil: ieri dimineata si la prinz, in timul evenimentelor de la Hotelul Sport, federalii Vieru si Stoica si-au inchis mobilele si au participat la o sarbatoare a Francofoniei, lucru care i-a impiedicat pe cei de la COSR sa ia legatura cu acestia!

--------------------------------------------------------------------------------

„Decizie totalitara!"

- Domnule Dobrescu, ce spuneti de decizia federatiei?

- Nu se mai poate ca in anul 2005 sa iei hotariri totalitare! E o situatie hilara, ca fetele sa fie date afara din hotel. Noi vom prelua costurile de acum incolo, gimnastele ramin in Bucuresti! Vad ca cei din lumea sportului nu mai sint asa de inteligenti, cum stiam eu.

- Ce s-a hotarit, dupa discutiile de astazi?

- Cel putin pina luni, cind vom avea o sedinta intre COSR, ANS si federatie, fetele stau in Bucuresti. Noi nu putem sanctiona, nici macar moral, decizia federatiei, insa nimeni la ora actuala nu-si poate permite sa trimita acasa lotul olimpic feminin. Fetele n-au fost tratate corect!

„COSR e obraznic!"

- Domnule Vieru, cum comentati afirmatiile celor de la COSR ?

- Cum isi permite domnul Dobrescu, marele conducator de osti al Romaniei, sa se amestece in treburile federatiei? E o obraznicie si o nerusinare, sa-si vada de treburile lor, sa ne lase pe noi, timpitii de la federatie, sa ne ocupam de situatie.

- Ramineti pe pozitie, cu suspendarea fetelor?

- Bineinteles! E vorba de niste masuri educative. Noi asteptam acum un semnal de la fete, sa se trezeasca.

- Stiti ca lotul a facut deja un antrenament in Bucuresti, cu Mariana Bitang?

- Cum? N-au plecat inca? Bine, e adevarat ca au termen pina simbata seara sa plece, adica sa vina parintii sa le ia.

--------------------------------------------------------------------------------

Fetele vor sa continue

Dupa ce dimineata au facut o sedinta de recuperare, cinci dintre gimnastele olimpice au participat apoi la discutiile dintre antrenori si sefii ANS si COSR.

La ora 15:00, au iesit la o scurta incalzire pe stadionul de linga hotel, fara sa intre in sala! "N-avem interdictie, insa am intrebat daca putem sa mergem in sala, iar de la federatie ni s-a spus ca fetele trebuiau sa fie deja acasa!", a declarat Bitang.

"E o masura dura a federatiei! Sintem campioane olimpice! Nimeni n-are sapte kilograme in plus, toate avem trei-patru. Noi vom incerca sa slabim, facem sauna, bazine. Vrem sa continuam, nu ne lasam!", a declarat Catalina Ponor.

"Doar daca ne-am fi intors la cluburi, cred ca ne-am fi lasat!", a adaugat Monica Rosu.

Ii acuza pe Belu si Bitang

Antrenorul care a descoperit-o pe Catalina Ponor, Matei Stanei, spune ca "federatia, ANS si COR sint vinovate ca nu au luat masuri. Dar principala vina le apartine lui Octavian Belu si Marianei Bitang. De la ei a inceput toata povestea.

Dupa fiecare competitie importanta au facut cite un scandal pentru ca au vrut sa le creasca salariile sau sa capete cite ceva. Cu ce sint de vina copiii ca nu au mai fost pregatiti dupa Olimpiada? Federatia trebuia sa decida clar cine se ocupa de lot ca sa-l poata trage la raspundere.

Bitang a spus ca nu mai sint bune, Belu si-a dat si el cu parerea, si gimnastele au ramas nepregatite". / Ionut Coman (Constanta)

Vieru vorbeste de alcool la hotel!

Presedintele federatiei de gimnastica, Nicolae Vieru, a declarat ieri ca a cerut sefilor hotelului Sport, unde stau si gimnastele, sa interzica vinzarea bauturilor alcoolice in incinta si sa fie mai atenti cu plecare sportivilor din hotel la ore tirzii.

Intrebat daca acest lucru are vreo legatura cu decizia de excludere a fetelor din lot, Vieru a declarat ca unul dintre motivele pentru care patru dintre gimnaste au fost date afara este legat de nerespectarea regimului de cantonament.

"Puteti sa interpretati cum vreti, eu n-am zis ca ele ar fi consumat alcool sau ar fi plecat noaptea din hotel!" Totusi, unele surse pretind ca o parte dintre gimnaste au fost vazute zilele trecut intr-un club bucurestean, fardate si aranjate, la o ora tirzie din noapte!

Aproape la fel, in 2002

Un lucru similar s-a petrecut acum trei ani: fetele din echipa mare au fost trimise la cluburile lor, iar Romania nu a putut prezenta o echipa de senioare la Europenele de la Patras, unde nu a concurat decit Oana Petrovschi, care a obtinut locul 3 la sarituri si 5 la individual. De altfel, 2002 a fost considerat unul dintre cei mai slabi ani din gimnastica romaneasca.

Gazeta Sporturilor - 19 martie 2005