Biserica Romano-Catolica se pregateste pentru decesul Papei Ioan Paul al II-lea, dupa deteriorarea brusca a starii sale de sanatate, urmind sa inceapa discutiile privind succesiunea, transmite AFP.

In cazul unui deces, conducerea Bisericii va fi preluata de doi cardinali, spaniolul Eduardo Martinez Somalo, care va gestiona afacerile curente ale Vaticanului, si monseniorul Ratzinger, presedintele Congregatiei pentru Doctrina Credintei si decanul Colegiului Sacru.

Cardinalii electori cu virste mai mici de 80 de ani sint in numar de 117, intre care 58 de europeni, 14 nord-americani, 21 sud-americani, 11 africani, 11 asiatici si doi din Oceania.

Dupa eventuala moarte a Papei, cardinalii electori se vor aduna in Capela Sixtina, iar noul Suveran Pontif va trebui sa obtina doua treimi din voturi.

Traditia canonica prevede un pontificat scurt dupa unul foarte lung, iar acest principiu pledeaza in favoarea unui Papa inaintat in virsta. In momentul investirii, Papa Ioan-Paul al II-lea avea 58 de ani.

Cardinalii ar putea decide insa desemnarea unui prelat tinar, pentru a continua activitatea actualului Suveran.

La Vatican se contureaza doua mari tendinte: fie revenirea unui papa italian, fie alegerea unui latino-american.

In ipoteza alegerii unui Papa italian, cinci prelati sint favoriti: Dionigi Tettamanzi (Milano), in virsta de 70 de ani, Angelo Scola (Venetia) - 63 de ani, Tarcisio Bertone (Genova) - 70 de ani, Angelo Sodano, in virsta de 77 de ani, si Giovanni Battista Re, in virsta de 71 de ani.

In afara Italiei, favoriti sint cardinalul columbian Dario Castrillon Hoyos, in virsta de 75 de ani, Oscar Andres Rodriguez Maradiaga (Honduras), in virsta de 62 de ani, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, de 67 de ani, si brazilianul Claudio Hummes, in virsta de 70 de ani.

Din partea Africii, continent amenintat de islamism si sporirea numarului sectelor, candideaza nigerianul Francis Arinze, in virsta de 72 de ani.

Alti candidati ar fi arhiepiscopul de Viena, Christoph Schoenborn, in virsta de 60 de ani, si cardinalul indian Telesphore Placidus Toppo, arhiepiscop de Ranchi, in virsta de 65 de ani.