Moartea Papei declanseaza un sir de evenimente istorice pentru alegerea unui nou papa.

Desi teoretic orice barbat botezat poate deveni papa, in practica noul papa este ales dintre asa numitii printi ai bisericii - cardinalii care participa la cea mai secreta adunare de la Vatican - Conclavul in care este ales noul Papa.

La doua saptamani de la moartea papei, cardinalii vor participa la un adunare secreta sau Conclav in Capela Sixtina pentru a-l alege pe cel de-al 262-lea succesor al apostolului Petru.

Suveranul Pontif este liderul universal a peste un miliard de catolici din lumea intreaga, alegerea lui reafirma legatura stransa dintre papalitate si cetatea eterna.

In vremurile incetosate ale inceputului crestinatatii, papa era cel mai batran sau preotul ales de cetatenii Romei si mai tarziu alesul clerului orasului.

Principiul este acelasi si astazi.

In 1970, Papa Paul a VI-lea a stabilit un numar maxim de de 120 de cardinali care participa la Conclav si nici unul nu poate fi mai varstnic de 80 de ani.

Ultima oara cand s-a facut o numaratoare erau 117 cardinali care pot participa la alegerea unui nou papa.

Regulile alegerii unui nou Papa au fost insa schimbate in 1996 de catre Papa Ioan Paul al II-lea cu a sa Constitutie Apostolica intitulata Universi Dominci Gregis.

Cardinalii vor vota secret, cu buletine de vot, de maximum patru ori intr-o zi.

Daca nimeni nu este ales in primele trei zile, cardinali vor lua o pauza de o zi pentru rugaciune dupa care vor mai vota timp de inca sapte zile, urmate de inca o zi de rugaciuni.

Una dintre cele mai semnificative schimbari introduse de Papa Ioan Paul al II-lea, cu scopul de a evita interminabilele conclavuri din trecut, este ca daca dupa primele 12 zile nu este ales un nou Papa cu doua treimi din voturi, cardinalii pot alege noul Papa cu o majoritate simpla.

In acesta faza regulile permit si eliminarea tuturor cardinalilor care au primit voturi pentru a deveni noul Papa - cu exceptia a doar doi cardinali, cei care au primit cele mai multe voturi.

In momentul in care unul dintre cei doi este ales el va fi intrebat daca accepta si ce nume doreste sa isi aleaga.

Dupa aceea unul dintre cardinali va pasi in balconul central al bazilici Sfantul Petru si va anunta: "Habemus Papam", avem un papa, si noul papa va apare in balcon pentru a da lumii prima sa binecuvantare apostolica.