Papa Ioan Paul al II-lea, polonezul Karol Wojtyla, a intrat in vesnicie, vegheat de milioane de compatrioti. Azi-noapte, nimeni nu a dormit in Polonia. Toti polonezii s-au rugat pentru sufletul Suveranului Pontif. Slujbele tinute in diferite biserici si catedrale, la care au participat mai multi oameni ca niciodata, au fost proiectate si pe ecrane-gigant.

Cracovia, locul unde Papa si-a petrecut 40 de ani din viata, a devenit zilele acestea un al doilea Vatican. Acolo s-au adunat laolalta 300 de mii de oameni: polonezi, maghiari, slovaci, sloveni, germani si nu numai, toti uniti de acelasi gand: sa-l petreaca pe Ioan Paul al doilea pe ultimul drum.

Zeci de mii de oameni au participat azi-noapte la slujbe de veghe, in toate marile orase din Polonia. Convoaie umane care purtau lumanari si candele au umplut pana la refuz strazile, redenumite cu numele Papei Ioan Paul al II-lea, omul care i-a sustinut moral pe compatriotii sai in perioada comunista.

La Cracovia, peste un milion de oameni se afla pentru a doua zi la Blonie, un spatiu in aer liber din afara orasului. Localitatea din sudul Poloniei a devenit in aceste zile loc de pelerinaj pentru catolici si crestini in general din toate tarile europene din jur.

In urma cu trei ani, 3 milioane de oameni au venit la Blonie, in acelasi loc unde astazi l-au omagiat pe papa - pentru a-i asculta cuvintele Suveranului Pontif, pe pamantul sau natal.

Acelasi scaun pe care l-a ocupat papa in 2002, in cursul slujbei de la Blonie, a ramas acum gol, decorat doar cu o panglica neagra. Steaguri cu doliu au fost arborate la ferestrele caselor. Taxiurile si autobuzele au avut si ele panglici negre la geamurile laterale, in toate cele sase zile de doliu, care au culminat cu slujbele de astazi.

Cuvintele Papei despre Polonia si amintirile compatriotilor despre Suveranul Pontif au fost in mod repetat transmise la televiziunea nationala si cele particulare.

Karol Wojtyla a fost cardinal de Carcovia, inainte de a deveni Papa, in 1978. Papa are un statut de sfant in tara natala, Polonia, dar si in alte state central-europene, pentru rolul sau in sustinerea rezistentei anti-comuniste.

In cuvintele adresate polonezilor, in testamentul sau, Sfantul Parinte i-a indemnat sa isi capete locul pe care il merita in Europa, pastrandu-si in acelasi timp valorile traditionale.