In cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la postul de radio Mix FM, presedintele Basescu a afirmat ca autoritatile romane "sunt in legatura cu gruparea care ii detine" pe cei trei jurnalisti romani in Irak.

El a negat informatiile din presa cum ca cei trei ar fi liberi, spunand ca in acest caz presa romana ar fi fost intoxicata la un nivel comparabil cu cel de la Revolutie. De asemenea, potrivit lui Basescu, de sapte ani incoace serviciile secrete ar fi furnizat informatii "despre filiera Omar Hayssam, dar politicul n-a luat nici o decizie". Va prezentam fragmente din acest interviu.

Carol Sebastian - Domnule presedinte Traian Basescu, iata, trecura deja 100 de zile din mandatul dumneavoastra. Ce-a mers bine sau ce-a mers mai putin bine in aceasta suta de zile?

Traian Basescu - Este prematur sa facem analize, bilanturi, trei luni inseamna nimic din mandatul unui presedinte ca perioada. Ce va pot spune este ca sunt cateva motive de satisfactie si suficiente motive de insatisfactie.

As spune ca mandatul meu a marcat o vitalizare a politicii externe romanesti, care a lasat deja "dare" in politica externa europeana, si o orientare catre prioritatile Romaniei se produce, fiind aproape unanim acceptata ideea ca intr-adevar Marea Neagra are o importanta deosebita pentru Europa,

as spune ca s-a introdus taxa unica pe venituri, impozitul unic, s-a scos si legea care face din evaziunea fiscala un act criminal si se pedepseste ca-n orice stat civilizat, s-au indeplinit toate obligatiile asumate de Romania la incheierea negocierilor si, iata, ne gaseste 12 aprilie cu absolut toate obligatiile asumate in procesul de negociere realizat, deci cu premisa ca maine sa avem un vot

pozitiv in Parlamentul Europei

(n. red. - Romania l-a obtinut ieri), iar pe 25 sa semnam tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Daca vreti motive de insatisfactie... la ora aceasta nu este realizat inca proiectul pentru o descentralizare puternica, masiva, catre administratia locala.

La ora aceasta avem trei cetateni romani, fie ei ziaristi sau orice altceva, care sunt ostatici in Irak si avem de parcurs un drum dificil pentru recuperarea lor. Tot la ora asta putem spune ca este neclara politica agricola, politica de subventionare a agriculturii si este neclara politica medicamentelor, modul cum vom subventiona medicamentele. Deci sunt lucruri bune, lucruri mai putin bune...

Ce este cert insa este ca a inceput lupta impotriva coruptiei mari, este cert ca a inceput procesul de reformare a justitiei si ca avem un plan de actiune, de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Carol Sebastian - A inceput lupta impotriva coruptiei mari, spuneti, domnule presedinte. Cat de satisfacut sunteti de acest inceput?

Traian Basescu - Un inceput nu poate sa satisfaca pe nimeni, doar sfarsitul, si eu sper sa fie rezultate bune. Ce va pot spune - ca din punctul meu de vedere, asa cum am promis public, voi trage linie sub suma activitatilor institutiilor publice la exact sase luni de la inceperea mandatului meu.

Fie ca vorbim de Parchetul General, de Parchetul National Anticoruptie, de serviciile de informatii, de activitatea din Armata, de activitatea din Interne, tot ce tine intr-un fel sau altul de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii va avea bilantul de 6 luni facut cu exigenta maxima si punctul de vedere al presedintelui, de asemenea,

pronuntat cu maxima exigenta si cu solicitarea de schimbari acolo unde este cazul.

Carol Sebastian - Domnule presedinte, intram direct acum intr-un subiect foarte important; sase luni spuneti si repetati acest termen de gratie - sase luni -, dar exista critici care spun "sase luni e prea mult!". Poate ca sistemul pe care ati promis ca il schimbati, si nu va schimba el pe dumneavoastra, se intareste in aceste sase luni.

Traian Basescu - Nu. Este exclus. Haideti sa ramanem in limitele realistului, ale omului realist, sau, daca vreti, ale politicianului realist. Puterea politica poate sa produca schimbari oricand vrea ea. Repet - cand VREA, e cuvantul "VREA". (...)

"Politicul a continuat sa protejeze activitatea unuia ca Hayssam"

Carol Sebastian - De ce i-ati mentinut in functie pe sefii serviciilor secrete?

Traian Basescu - Pentru ca si ei au dreptul la cele sase luni, si iata, acum, cu ocazia evenimentului nefericit de rapire a trei cetateni romani, au ocazia sa-si probeze valoarea, si ei ca serviciu, si serviciile in ansamblul lor, fie ca discutam de toata gama de servicii de informatii pe care le are Romania.

Toate sunt antrenate in acest efort, daca vor reusi inseamna ca ne putem bizui pe ele, daca nu, nu.

Carol Sebastian - Si daca vor reusi, si va fi un final fericit, cum isi doreste intreaga tara, este vreo concluzie de tras din acest episod in privinta modului in care a mers acest sistem - spre exemplu, multi vorbesc despre retelele arabe, fara sa fie identificate aceste retele cu cetatenii arabi onesti din Romania. Ei, serviciile stiau asta, nu stiau, v-au informat, nu v-au informat?

Traian Basescu - Va asigur ca la momentul potrivit vom face o discutie larga, o dezbatere publica chiar, eu nu voi avea retineri sa informez opinia publica. Pentru a va lua o piatra de pe inima, va pot arata acest biblioraft, uitati-l cat este de mare...

Carol Sebastian - Care biblioraft, domnule presedinte?...

Traian Basescu - Sunt informatiile pe care le-au transmis serviciile de informatii despre filiera Omar Hayssam, dar politicul n-a luat nici o decizie.

Uitati-va cate documente sunt aici, uitati-va cate documente marcate de serviciile de informatii, ce volum impresionant de informatie, caror demnitari de cel mai inalt rang le-au fost adresate, si nu de acum, nu de un an, nu de trei luni, ci de sapte ani!

Carol Sebastian - Toate serviciile de informatii aflate sub autoritatea presedintelui?

Traian Basescu - Ce aveti aici este de la un singur serviciu de informatii, vin si de la celelalte in zilele urmatoare, pentru ca am cerut sa mi se predea toate documentele care au fost inaintate de-a lungul timpului si vom constata ca serviciile au remarcat din vreme si de multa vreme ce se intampla,

dar politicul nu a luat decizii si va trebui sa facem pasul urmator sa vedem de ce politicul nu a luat decizii si a continuat sa protejeze activitatea unuia ca Omar Hayssam.

Carol Sebastian - Cand spuneti "politic", domnule presedinte Basescu, va referiti la fosta administratie prezidentiala, la fostul presedinte Iliescu, la cine?

Traian Basescu - Presedintele Iliescu a primit doar 10% din informatii, in rest au fost primite de Executiv, de structurile coercitive ale statului, de Ministerul Justitiei, de AVAS, de prim-ministru, de oameni care aveau executia in mana. Deci ma tem ca, din acest punct de vedere, si-au facut datoria.

Fara a fi un aparator al lor, dar documentele stau marturie ca, de ani de zile, atentioneaza structurile de putere politica cu privire la Omar Hayssam.

"Suntem in legatura cu gruparea care ii detine"

Carol Sebastian - O intrebare, cred eu, de bun-simt. Daca si-au facut datoria si au informat, si aveau monitorizata situatia, au informat din timp daca Hayssam are vreo legatura cu rapirea celor trei jurnalisti?

Traian Basescu - As vrea sa nu discutam despre acest caz pana nu-l rezolvam. Discutam dupa.

Carol Sebastian - Aveti sperante ca va fi rezolvat intr-un mod fericit pentru jurnalisti, pentru opinia publica, pentru Romania?

Traian Basescu - Categoric da. In acelasi timp, trebuie sa ne inarmam tot cu rabdare, iata este ziarista franceza, rapita din luna ianuarie, ne-am consultat cu colegii francezi... Au momente cand sunt in legatura cu gruparea care ii detine, momente cand dispare legatura. Noi suntem acum intr-un moment de gratie in care suntem in legatura cu gruparea care ii detine.

Nu stiu daca o vom putea mentine incontinuu pana la eliberarea lor. Deocamdata am avut informatii destul de bune ca sa putem intra in legatura cu gruparea care ii detine.

Carol Sebastian - Deocamdata ei nu sunt liberi, asa cum s-a speculat intens in presa din tara (n.red. - care i-a dat liberi).

Traian Basescu - As fi primul om care ar anunta ca ziaristii sunt liberi. Suntem in cateva zone de intoxicare, pot spune ca s-a facut deja o analiza, nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa romaneasca legat de acest eveniment este comparabil cu cel de la Revolutie.

Ca forta a intoxicarii, ca credibilitate a intoxicarii, forta presei intoxicate la randul ei sa duca atentia opiniei publice catre alta directie decat cea reala si, mai ales, sa-i faca pe rapitori sa creada ca mass-media romaneasca, care este atat de la unison cu anumite afirmatii, este alimentata de statul roman sau de institutii ale statului roman,

ceea ce ne-a facut extrem de dificila misiunea de recuperare. Va pot spune ca ne-a creat probleme extraordinare aceasta intoxicare pe care presa a preluat-o. Nimeni dincolo, la cei care-i detin, n-a crezut ca o intoxicare de asemenea dimensiuni nu este practicata chiar de autoritatile romane. Si atunci am avut probleme mari.

Carol Sebastian - Si cine facea aceasta intoxicare?

Traian Basescu - Stim persoanele, vom discuta dupa. Si oameni din tara, si oameni din Irak.

Carol Sebastian - Cu ce interese?

Traian Basescu - Vom afla toate la timpul lor. (...)

"Daca ar fi alegeri anticipate, tot pe Tariceanu l-as desemna prim-ministru"

Carol Sebastian - O intrebare pe care nu o pot evita: mai doriti alegeri anticipate?

Traian Basescu - Raspunsul meu sincer este da, dar nu se vor desfasura decat daca voi ajunge la o intelegere cu premierul Tariceanu. Si pentru ca tot mi-ati pus aceasta intrebare, as vrea sa previn o continuare a campaniei pe care o duc unele mijloace mass-media, ca Basescu ar vrea sa il schimbe pe Tariceanu. Este o copilarie.

Si daca ar fi alegeri anticipate, tot pe Calin Popescu Tariceanu l-as desemna prim-ministru dupa victoria in alegeri, avand in vedere ca din punct de vedere constitutional pot sa o fac. Deci nu am nici o legatura cu speculatiile "Basescu vrea sa-l schimbe pe Tariceanu". Sunt speculatii lansate, intretinute, la fel ca si cu "vedeti ca sunt in avion".

Unele din surse sunt aceleasi, sursele de informatii.

Carol Sebastian - Iertati-ma, nu inteleg episodul cu "vedeti ca sunt in avion". Despre ce e vorba?

Traian Basescu - Cand o televiziune a trimis toti ziaristii la aeroport ca primise informatia ca ziaristii (n. red. - cei rapiti in Irak) sunt in avion. La fel e si asta cu "Basescu vrea sa il schimbe pe Tariceanu cu Stolojan". E o eroare.

Carol Sebastian - N-ati spus dumneavoastra ca Stolojan ar fi un bun portdrapel al Aliantei in caz de anticipate?

Traian Basescu - Sigur, dar una-s alegerile si alta-i guvernul. Mesajul atunci a fost ca Alianta ar avea, chiar daca eu nu ma mai pot implica intr-o eventuala campanie, ar avea un portdrapel - este Calin Popescu Tariceanu, este si Theodor Stolojan. Deci tot cu doua portdrapele ar merge, cum am mers si in alegerile din 2004.

PUR "ramane tot timpul o solutie imorala"

Carol Sebastian - Iata ce spune Dan Voiculescu, presedintele PUR, partener de guvernare. Aflat la Londra, la un masterat de stiinte politice, domnul Voiculescu convoaca acolo o conferinta de presa si e citat de "Adevarul":

"Am auzit ca presedintele face tot ce poate sa schimbe premierul. Indiferent ce va trebui sa facem pentru a asigura stabilitatea politica, o vom face. Vom sprijini orice guvern serios, inclusiv guvernul Stolojan".

Traian Basescu - Ce vina am eu ca la Londra domnul Voiculescu primeste informatii din nu stiu ce surse? Domnul Voiculescu e presedinte de partid. Daca ar fi un presedinte cu adevarat responsabil pentru ceea ce spune, ar fi pus mana pe telefon, suna la presedintele Romaniei si ar fi intrebat: "Aveti vreo idee de schimbare de premier, ceva?", nu sa vorbeasca pe o informatie.

Cine i-a dat-o, ar trebui ca domnul Voiculescu sa spuna public: "Domnule, cutare mi-a dat aceasta informatie", ca sa fie si credibil.

Carol Sebastian - Mai este PUR "o solutie imorala" pentru guvernare?

Traian Basescu - Ramane tot timpul o solutie imorala. (...)

Carol Sebastian - Spuneti ca premierul Tariceanu nu va fi schimbat si in caz de anticipate. Dumnealui stie asta? I-ati spus-o?

Traian Basescu - Pai, eu am intalniri cu premierul in fiecare miercuri la ora 17.00. Este ziua de consultari.

Carol Sebastian - Si atunci de ce nu pare sa vrea anticipate?

Traian Basescu - Nu, aici si premierul are dreptate cand spune ca avem un program extrem de dificil de acoperit; avem raportul (de tara - n. red.) din noiembrie, care este un raport decisiv daca se va aplica sau nu clauza de salvgardare.

Ne putem permite sa intram intr-o perioada de alegeri? Sigur, eu pe mecanism spun ca guvernul poate sa stea linistit, stie sigur ca Alianta va obtine un procent mai bun, isi vede de ce are de facut, facem o campanie scurta (ca ne da dreptul legea sa facem o campanie de 2 saptamani, cum a fost si la locale) si rezolvam problema unei sustineri puternice in Parlament si nu a uneia conditionate.

Parerea premierului este putin altfel, va trebui sa discutam dupa semnarea Tratatului (de aderare - n. red.). In orice caz, nu sunt un om care sa o tina una si buna daca partenerul lui are un alt punct de vedere. Vom gasi cea mai buna solutie pentru Romania in primul rand.

O solutie in care guvernul sa nu poata fi blocat in momentele in care va avea de luat masuri dificile pentru indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat.

Cum va imaginati, spre exemplu, modificarea unei legi a justitiei care sa ne poata permite primenirea judecatorilor numiti cu adresa inainte de alegeri de PSD pentru a-i proteja in marile anchete de coruptie? Cum va imaginati ca ar trece o astfel de lege prin Parlament cand noua ne-au cazut deja cateva ordonante in Senat? Si care va fi reactia PUR? Va sustine propunerea guvernului Aliantei?

Va sustine varianta PSD? Ce se va intampla? Deci eu ridic o problema practica: stim clar ca trebuie sa curatam Justitia. Daca nu se va intampla in mod natural, va trebui sa o facem prin legi. Si atunci ma intreb: va rezista actuala structura la o asemenea incercare? Decat sa riscam si sa constatam ca n-a rezistat, mai bine provocam alegeri anticipate si rezolvam problema. (...) Dupa semnarea

Tratatului, va asigur ca impreuna cu premierul si cu alti politicieni din cele doua partide ale Aliantei, impreuna cu UDMR, ne vom consulta si vom lua o decizie corecta pentru Romania.