Autoritatile din Turcia au confirmat decesul a doi frati din cauza virusului gripei aviare, transmit agentiile internationale de presa.

Cea mai recenta victima este o fetita de 15 ani care a murit joi dimineata la spital.

Prima victima, fratele fetei, avea 14 ani si murise duminica in spital din cauza virusului H5N1 al gripei aviare, dar atunci autoritatile nu aveau confirmarea ca ar suferi de gripa aviara si pusesera decesul pe seama unei pneumonii.

Ministrul turc al Sanatatii a declarat ca cei doi provin dintr-o familie din estul tarii, din localitatea Dogubeyazit, aproape de granita cu Iranul.

Autoritatile spun ca ei traiau in acelasi loc cu pasarile bolnave de gripa aviara si au si consumat carne de la acestea.

Mai multe persoane suspecte, din aceeasi localitate, sunt internate in spitalul din orasul Van. In regiune a fost instituita carantina.

In urma cu cateva zile 9 persoane, intre care 4 copii ai aceleiasi familii, fusesera internate in spitalul din Van, cu febra si tuse. Autoritatile au crezut ca este vorba de o simpla pneumonie.

Acestea sunt primele cazuri de gripa aviara la om confirmate in Turcia.

Pana in prezent doua focare de gripa aviara la pasari. Ultimul fusese descoperit saptamana trecuta, in localitatea Aralik, situata la mai putin de 100 de kilometri nord-est de Dogubeyazit. Circa 750 de pasari au fost ucise iar comercializarea carnii de pasare a fost interzisa.

Aproape 1.200 de pasari au murit in regiune la mijlocul lunii decembrie.

Turcia anuntase, in 9 decembrie 2005, ca a reusit sa elimine gripa aviara in nord-vestul tarii, unde fusesera descoperite primele cazuri de contaminare cu virusul H5N1, la o crescatorie de curci.

Medicii veterinari spun ca Turcia va fi amenintata pe termen lung de o epidemie de gripa aviara, deoarece se afla pe traseul pasarilor migratoare, care pot fi purtatoare ale virusului.