In urma cu 10 ani statul avea sapte banci. Acum mai are doua si un minus de aproape 300 mil. euro. Cei mai castigati au fost investitorii.

Valoarea celei mai mari banci listate la Bursa, BRD-SocGen, a atins ieri nivelul de 3,3 miliarde de euro, participatia de 58% a bancii franceze Societe Generale, actionarul majoritar al bancii depasind astfel 1,9 miliarde de euro.

Aceasta suma reprezinta aproape integral profit pentru francezi, in conditiile in care acestia si-au recuperat deja o jumatate din banii investiti initial, si asta fara sa vanda nicio actiune pe Bursa.

BRD este unul din exemplele care dovedesc ca statul nu a castigat mai nimic din privatizarile din sistemul bancar, regula care este valabila si la nivelul tuturor bancilor aflate odata in proprietatea statului.

Asta in ciuda faptului ca austriecii de a Erste vor plati 3,75 miliarde de euro pentru pachetul majoritar de la BCR, suma considerata de majoritatea analistilor destul de mare.

Societe Generale a preluat cu 200 de milioane de dolari (echivalentul de atunci a 180 milioane de ECU, predecesorul euro) un pachet de 51% din BRD la finalul anului 1998. Din aceasta suma, 138 de milioane de dolari au revenit statului roman, iar 62 de milioane de dolari au reprezentat aport la capitalul bancii.

Ulterior francezii de la Societe Generale au recuperat o parte din banii platiti vanzandu-si filiala din Romania, deschisa inainte de 1989, catre BRD. Valoarea tranzactiei din 1999 s-a ridicat la 25 milioane de dolari (aproximativ 22 de milioane de euro).

De la privatizarea bancii, francezii, in calitate de actionari majoritari, au aprobat acordarea unei bune parti din profituri sub forma de dividende, incasand astfel in jur de 100 de milioane de euro din investitia in BRD.

In toamna anului 2004, francezii au mai cumparat un pachet de 7,3% din actiunile BRD pe care au platit 43 milioane de euro, la jumatate fata de pretul de la bursa al pachetului, asta in conditiile in care au fost singurii ofertanti.

Articol integral in Ziarul Financiar