Pina la sfarsitul acestei luni, exploatarea Miniera de stat Rosia Montana se va inchide din cauza datoriilor acumulate. Pe de alta parte, compania Gabriel Resources spera sa deschida o noua exploatare si a anuntat joi ca a inaintat Ministerului Mediului un Raport de evaluare a Impactului asupra Mediului.

Cu cinci luni inainte de termenul prevazut, in Romania se va inchide Mina de aur de la Rosia Montana, iar cei 427 de angajati vor fi disponibilizati, anunta Radio Romania. Decizia de inchidere se datoreaza datoriilor record, de 50 de miliarde de lei, acumulate la plata curentului electric.

In schimb, compania romano-canadiana Gabriel Resources Ltd a anuntat joi ca Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) pentru proiectul Rosia Montana a fost inaintat Ministerului Mediului. In prezent, Ministerul verifica daca documentatia depusa

este completa, apoi va lua o decizie cu privire la programul procesului de informare si consultare publica referitor la EIM pentru Rosia Montana.

"Asteptam cu nerabdare sa avem un dialog constructiv cu toate partile interesate in timpul procesului de informare si consultare publica. Credem ca proiectul descris in EIM va aduce beneficii economice, de mediu, sociale si culturale importante oamenilor din Rosia Montana si Romaniei", a declarat Alan Hill, Presedinte si CEO Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation.

Raportul EIM analizeaza toate aspectele proiectului de exploatare miniera de aur si argint de la Rosia Montana, incepand cu faza de constructie, trecand prin faza operationala, cea de inchidere a minei si reabilitare a mediului si pana la cea de post-inchidere.

Conform legilor romane, urmatorul pas este ca Ministerul Mediului sa stabileasca de comun acord oportunitatile pentru participarea publica la deciziile legate de proiect si sa le anunte in presa.

Acest pas va fi apoi urmat de o perioada de consultari publice, care va fi anuntata cu un avans de 30 de zile lucratoare, pentru a permite tuturor partilor interesate sa se informeze cu privire la proiect inainte de inceperea perioadei de consultari publice.

In ceea ce priveste decizia finala pentru aprobarea EIM, aceasta va fi luata de Guvernul Romaniei.