Numai bancile OTP, Bancpost, BRD si Raiffeisen ofera credite ipotecare in franci elvetieni (CHF). Majoritatea creditelor in moneda Tarii Cantoanelor sunt cerute/ acordate numai pentru achizitia de imobile, fie ele case, terenuri sau apartamente, datorita dobanzii mai mici afisate de banci.

Majoritatea tranzactiilor imobiliare sunt insa efectuate in euro, mai rar si in lei, vanzatorul imobilului neavand nevoie de franci elvetieni. Astfel, cel care solicita un astfel de credit pierde intre aproximativ 1,5 si 3% din valoarea imprumutului calculata la cursul BNR prin schimb valutar, imediat dupa acordare.

Insisi bancherii ne-au declarat ca oamenii se insala cand cred ca imprumuturile in franci elvetieni (CHF) sunt mai ieftine: odata ce creditul este luat, chiar si cea mai avantajoasa forma de schimb valutar scoate din buzunarul clientului suficienti bani cat sa egaleze conditiile de creditare ale creditului in euro.

Pierderi la schimbul valutar

Clientul creditat in franci elvetieni pierdea, intr-una dintre zilele saptamanii trecute, aproximativ 1,8% pentru a schimba CHF in lei sau aproximativ 3% pentru a schimba CHF in euro, fata de cursul mediu afisat de banca nationala ori cursul international.

Majoritatea tranzactiilor pietei imobiliare se fac insa in euro, ceea ce atrage dupa sine un schimb din franci elvetieni in moneda unica cu o pierdere mai mare decat cea data de schimbul in lei, indiferent de banca aleasa pentru creditare.

De pilda, cursul BRD euro/CHF, numit si cross, a atins marti 0,6100 euro pentru 1 CHF, in vreme ce cursul international a fost mai bun, de 0,6295 euro obtinuti pentru 1 CHF, sau cu 3,1% mai mult.

Pierdere care, adaugata la dobanda, urca in total costul creditarii pana aproape de cel al imprumuturi-lor in euro, intrucat in oferta bancilor comisioanele sunt egale, indiferent de valuta creditarii.

OTP renunta la oferta promotionala

Dobanda promotionala de 4,99% oferita de OTP timp de cinci luni, aferenta numai creditelor imobiliare cu ipoteca, va ramane fixa numai pentru urmatorii doi ani.

Apoi, asemenea dobanzilor afisate de alte banci, dobanda va urca, fiind revizuibila periodic dupa primii doi ani ai ofertei promotionale, conform practicilor oricarei banci.

Oficialii OTP spun ca, dupa primii doi ani de oferta la 4,99%, dobanda va fi revizuibila fie trimestrial, fie semestrial (inca nu s-a stabilit) si va fi compusa din dobanda din acea perioada a francului elvetian afisata la Londra (Libor, care este in prezent de 1,755%), plus o marja a OTP de 5,5%. Adica ar fi azi de 7,25%.

Oferta OTP a reusit sa atraga insa pana in prezent peste 16.000 de clienti, aproape jumatate din totalul clientilor creditati (35.000), al caror apetit pentru moneda elvetiana a trecut de 210 milioane CHF (echivalentul a 130 milioane de euro).

„Oferta dobanzii de 4,99% a fost lansata in luna aprilie si, cu toate ca trebuia sa fie sistata inca din iunie, cererea mare a determinat OTP sa o prelungeasca pana in august“, sustin oficiali ai bancii.

„Nu am mai putut continua cu aceasta oferta, intrucat era foarte costisitoare pentru banca, si am urcat dobanda la 6,5%“, spun surse din interiorul OTP. „Cererea era foarte mare si nu mai putea face fata costurilor.

Din pacate, alte banci au tras folosul, lansand chiar acum, dupa ce OTP a renuntat la oferta, credite cu dobanzi mici in franci elvetieni“.

Citeste articolul complet in Saptamana Financiara