Varujan Vosganian, candidatul Romaniei pentru functia de comisar european, a fost informator al Securitatii, sustine Jurnalul National, care publica un text semnat de fostul general DIE, Liviu Turcu.

Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS, a declarat pentru HotNews.ro ca ultima verificare pe numele lui Vosganian a fost facuta in cursul verii si ca toti detinatorii de arhive au raspuns ca acesta nu este in evidentele lor.

Conform unor surse din apropierea serviciilor de informatii, varianta prin care Vosganian ar putea avea un dosar de informator fara ca acesta sa fie in evidenta CNSAS, este ca documentul sa fie secretizat in arhiva SIE.

Pe de alta parte, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii, a relatat pentru HotNews.ro ca Vosganian povestea cum a refuzat toate tentativele de racolare si cum a fost inchis la Jilava in primele zile ale Revolutiei.

"Povestea cum au fost in mai multe randuri, in timpul studentiei, tentative de racolare si cum le-a respins. Din toate povestirile sale a reiesit cat de mult a detestat regimul comunist si Securitatea, de aceea imi este greu sa cred ce se vehiculeaza in acest moment", a declarat Iorgulescu.

El a mai adaugat ca Vosganian i-a povestit cum, in 21 decembrie '89, pe cand lua parte la manifestatiile din Piata Universitatii, a fost prins si batut de organele de ordine si a fost inchis la Jilava pentru cateva zile. "Sunt relatari care mi s-au confirmat si din alte surse", a mai afirmat ministrul Culturii.

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca Vosganian a fost verificat de CNSAS si la depunerea candidaturii pentru Parlament.

Si Mircea Dinescu, membru al CNSAS, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia nu are nici un fel de dosar pe numele lui Vosganian.

Liviu Turcu a fost ofiter al Directiei de Informatii Externe si, apoi, al Centrului de Informatii Externe. A juns pana la gradul de general, a fost responsabil cu serviciul operativ in America de Nord si a condus serviciul Europa de Vest, care cuprindea Germania, Austria si Elvetia.

Turcu a fugit in SUA in 1989 si a fost condamnat la moarte, in lipsa, de regimul Ceausescu. Dupa revolutia din '89 sentinta a fost casata, iar Turcu a fost reabilitat de statul roman in 1990.