Organizatia Neguvernamentala Greenpeace a trimis la un laborator austriac doua produse romanesti din soia. Teste au aratat ca alimentele modificate genetic circula liber pe piata romaneasca, fara a fi etichetate.

Sanovita si Soraris Plant sunt doua dintre companiile care produc alimente Organisme Modificate Genetic. Asa au aratat probele duse de Greenpeace la un laborator independent din Austria, certificat de Uniunea Europeana.

Alimentele analizate contin organisme modificate genetic in procente cuprinse intre 61,2 si 97,3 % fara ca acest lucru sa fie mentionat pe eticheta si fara informarea consumatorilor in legatura cu riscurile la care sunt expusi.

„Romanii sunt considerati cobai de autoritatile romane”

„Recent, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a refuzat sa ne puna la dispozitie rezultatele testelor de laborator pentru alimentele care ar putea contine OMG. Am plecat imediat la cumparaturi de alimente. O parte din produse le-am inmanat saptamana trecuta directorului pentru Siguranta Alimentara, dl.

Liviu Rusu pentru a-i cere sa-si indeplineasca responsabilitatea fata de consumatorii din Romania, iar cealalta parte a fost dusa la Viena unde exista un laborator independent certificat international pentru analize OMG.

Rezultatele pe care le-am obtinut astazi de la laborator sunt socante si confirma faptul ca romanii sunt considerati cobai de autoritatile romane care isi incalca propriile legi!”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Eugen Stoian, responsabil de calitatea alimentelor produse de Sanovit spune ca nu este vina companiilor pentru faptul ca OMG-urile nu sunt etichetate. „Noi nu avem in Romania un laborator certificat, de testare a organismelor modificate genetic. Ne bazam pe ce spun producatorii de soia, ca ne vand planta conventionala, dar nu avem cum si unde sa verificam”, a declarat Eugen Stoian.

Raportul de monitorizare vorbeste singur

In ultimul raport de monitorizare, Comisia Europeana a atras atentia Romaniei asupra modului de gestionare a organismelor modificate genetic (OMG): „Implementarea cadrului legislativ necesita imbunatatiri semnificative.

Trebuie intensificate pregatirile pentru realizarea unui sistem bine definit, care sa garanteze ca intreaga recolta de soia modificata genetic, din 2006, va fi inregistrata, trimisa catre fabricile de procesare, etichetata si monitorizata conform cerintelor Consiliului European”, se arata in raportul de monitorizare publicat de Comisia Europeana la 26 septembrie a.c.