Trustul rus Gazprom este gata sa garanteze livrarile sale de gaze naturale pana in anul 2020, a anuntat, marti, unul din responsabilii celui mai mare producator de gaze naturale din lume. Acesta a declarat ca temerile pe acest subiect sunt nefondate, relateaza agentia AFP.

"Nu exista nici un pericol in ceea ce priveste o lipsa de gaze in aceasta iarna si nici in perioada de pana in 2020", a declarat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, cu ocazia unei conferinte pe tema securitatii energetice organizata la Bruxelles.

“Compania Gazprom este capabil sa faca fata atat cererilor venite de pe piata rusa, cat si angajamentelor de pe pietele externe", a informat Medvedev, precizand ca temerile privitoare la posibilitatea aparitiei unor lipse in aprovizionarea energetica a Uniunii Europene sunt nejustificate.

In schimb, Comisar european pentru Comert, Peter Mandelson, a declarat ca energia nu ar trebui utilizata ca instrument de presiune la nivel geopolitic. Acesta a apreciat ca in urmatorii 25 de ani vor fi necesare investitii de aproximativ 20.000 de miliarde de dolari in domeniul energetic pentru a garanta aprovizionarea cu energie atat a Europei cat si a Rusiei.

In plus, Peter Mandelson si-a exprimat temerea fata de posibilitatea ca dependenta Europei de importurile energetice sa o faca vulnerabila in fata influentei marilor producatori de petrol, cum este Rusia, sau a altor tari cu un regim nedemocratic.

Uniunea Europeana, tot mai dependenta energetic de furnizorii externi, importa din Rusia mai mult de un sfert din necesarul de petrol si gaze naturale.

In luna martie 2007, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte o noua strategie referitoare la diversificarea surselor de aprovizionare cu materii energetice a Uniunii Europene, in ideea reducerii dependentei de un unul sau doi furnizori de gaze naturale si petrol.

Europa foloseste din ce in ce mai multa energie si nu reuseste sa produca suficient pe cont propriu. In acest moment, se importa circa 50 la suta din necesar, dar se anticipeaza ca cifra va ajunge la 70 la suta in urmatorii 20 de ani.