Carl Bildt, ministrul suedez de externe, a facut apel joi seara la mentinerea „unui spirit deschis” privind propunerea Ankarei de a deschide un port turcesc pentru navele cipriote-grecesti. Propunerea Turciei clasata drept „umilitoare pentru statul Cipru”, a fost deja respinsa de Nicosia , relateaza agentia AFP.

"Este important ca toata lumea sa fie deschisa si constructiva si ca fiecare idee sa fie examinata intr-un spirit pozitiv", a declarat Carl Bildt in cadrul unei conferinte de presa comune cu Javier Solana, Secretar General al Consiliului Uniunii Europene

Bildt considera ca ar fi "neintemeiata" respingerea ideilor care sunt ''vadit avansate intr-un spirit pozitiv''. Aceste idei "sunt probabil insuficiente, dar avem nevoie de un spirit deschis si de o atitudine constructiva", a adaugat el.

De asemenea, Javier Solana a declarat ca propunerea oficialitatilor de la Ankarei reprezinta "un pas pozitiv si important".

Turcia a acceptar, joi, dupa refuzuri repetate, sa-si deschida un port si un aeroport timp de un an pentru nave si avioane cipriote pentru a evita suspendarea negocierilor de aderare la UE, dar asteapta in acest timp o solutionare globala a problemei cipriote.

Ministrul cipriot de externe, George Lillikas a respins imediat propunerea care, in opinia sa, reprezinta o umilinta pentru Cipru si UE, deoarece respectiva propunere este "lipsita de orice continut serios".

Turcia a semnat in 2005 un protocol prin care isi extinde uniunea vamala cu UE la cele 10 state ce au aderat in 2004. Ankara refuza, insa, in continuare, sa aplice prevederile protocolului in cazul Republicii Cipriote.

Saptamana trecuta, comisia europeana a recomandat inghetarea a 8 dintre cele 35 de capitole de negociere privind aderarea Turciei la UE, tocmai din cauza acestei probleme.