La sfarsitul lunii martie, guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta pentru a anula o modificare facuta incepand cu 1 ianuarie 2007 in legatura cu incasarea TVA aferenta importurilor de bunuri din afara Uniunii Europene. Pentru importurile care au destinatia finala Romania, Ordonanta a reintrodus, din 15 aprilie 2007, vechiul sistem care a fost aplicabil pana la 31 decembrie 2006.

Acesta prevedea ca TVA-ul trebuie platit la granita in momentul in care bunurile intra pe teritoriul tarii, urmand apoi sa fie recuperat de importator prin intermediul decontului de TVA.

Pentru bunurile importate prin Romania si care urmeaza a fi trimise in alta tara membra a UE, importurile raman in continuare scutite de la plata TVA. Incepand cu 15 aprilie insa, este ceruta o garantie pana cand se face dovada ca bunurile au fost trimise din Romania spre o alta tara membra aUE.

Aceasta decizie a guvernului reprezinta un pas inapoi, din moment ce legislatia aplicata de la 1 ianuarie a oferit Romaniei unul dintre cele mai favorabile regimuri in ceea ce priveste TVA din UE.

Dupa cum explica Patrick Leonard, tax partner la KPMG Romania, „daca aceasta masura ar fi fost mentinuta pentru mai mult timp, tranzitul bunurilor prin Romania ar fi putut aduce avantaje din punct de vedere economic pe plan local in zone cum ar fi Constanta, precum si beneficii societatilor romanesti de transport".

Potrivit reprezentantilor KPMG, recenta ordonanta elimina o prevedere care pe termen lung s-ar fi putut dovedi a fi foarte atractiva pentru investitii, contribuind la cresterea incasarilor bugetare.

Pe de alta parte, Guvernul pretinde ca aceasta Ordonanta este necesara pentru a stopa evaziunea fiscala si pentru ca incasarile din TVA au scazut incepand cu 1 ianuarie 2007.