Mult asteptatele fonduri nerambursabile ar putea fi inghetate de oficialii europeni daca Romania nu respecta tinta de deficit bugetar impusa prin tratatul de aderare. Amenintarea a venit chiar de la comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.

"Romania s-ar putea confrunta cu o actiune disciplinara din partea UE, in conditiile in care autoritatile europene estimeaza ca deficitul bugetar va depasi pragul de 3% stabilit la nivelul blocului comunitar", a declarat comisarul european, citat de Reuters.

Comisia Europeana previzioneaza ca Romania, afectata de criza politica, va depasi, in 2007 si 2008, limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), in pofida faptului ca autoritatile romane au ca obiectiv pentru acest an un dezechilibru fiscal de 2,8%.

In astfel de situatii, Executivul european lanseaza "procedura de deficit excesiv" impotriva statelor membre care inregistreaza deficite de peste 3% din PIB, ceea ce poate conduce la amenzi importante in cazul tarilor uniunii monetare.

In cazul tarii noastre nu poate fi aplicata o amenda intrucat nu face parte din zona euro, dar UE poate ingheta fondurile regionale acordate statului, in cazul unor depasiri repetate ale pragului mentionat.

integral in Gandul