Nivelul de alerta terorista din Occident este ridicat la maxim, dupa cele trei tentative de atentat din Marea Britanie si dupa atacul de la Yemen, soldat cu moartea a sapte turisti spanioli. Tarile europene sunt preocupate si se mobilizeaza impotriva uneltirilor teroriste deoarece raman, ca si SUA, sub amenintarea retelei teroriste Al Qaida.

Evenimentele din ultimele zile confirma faptul ca amenintare terorista exista si este foarte puternica in continent, deoarece frontul jihadului se apropie foarte sigur de Europa.

Politia britanica a detonat, marti, un colect suspect aflat langa o statie de metrou din Londra, dar si o masina suspecta parcata langa o moschee din Glasgow, dupa ce sambata, o masina in flacari a intrat in zidul unui terminal de pe aeroportul din Glasgow, iar vineri doua automobile-capcana au fost descoperite in centrul Londrei.

Tot marti, in Franta, o explozie puternica a distrus doua cladiri in comuna Guethary, din sud-vestul tarii. tentatul a fost anuntate printr-un telefon anonim la serviciul de pompieri, cu putin inainte de producere. De asemenea, cu o ora inaintea atentatului cu explozibil, doua masini au fost incendiate in aceeasi localitate turistica, aflata la 10 kilometri de orasul Bayonne.

La Yemen, cel putin noua persoane, sapte turisti spanioli si doi yemeniti, au fost ucise in urma unui atentat sangeros petrecut, luni, intr-o zona istorica din estul tarii, vizitat frecvent de turisti occidentali. Un oficial din serviciile de securitate yemenite a declarat ca explozia a fost provocata de o masina capcana care a lovit o parte a unui monument vechi trei mii de ani.

Stare de alerta in tarile europene

Reuniuni ale serviciilor de securitate interna au avut loc in aceste zile, in mai multe tari din Europa in timp ce comitetul „Cobra”, celula de criza a guvernului britanic, s-a intalnit luni dupa-amiaza, pentru a cincea oara, in urma celor trei tentative de atentat.

Ministrul britanic de interne, Jacqui Smith, a reafirmat ca Marea Britanie nu se va lasa "intimidata" de cei care vor "sa distruga modul ei de viata si libertatile ei". Smith, care si-a preluat portofoliul de cateva zile, a prezentat deputatilor din Camera Comunelor un raport asupra ultimelor evenimente.

Potrivit Scotland Yard, opt suspecti au fost retinuti in aceasta perioada: sapte in Marea Britanie, a opta fiind un cetatean indian din Australia.

S-a ajuns la concluzia ca toate persoanele arestate pentru posibila lor implicare in recentele atentate cu bomba din Londra si Glasgow lucrau sau lucrasera in sistemul national de sanatate din Marea Britanie, cei mai multi fiind medici sau studenti la facultati de medicina.

In Franta, o prima reuniune a tuturor serviciilor de informatii si de contraspionaj a avut loc duminica dimineata la Paris, urmata dupa-miaza de o reuniune a serviciilor de securitate interna cu apelul ministrului de interne Mich?le Alliot-Marie la vigilenta sporita.

In Germania, ministrul de interne Wolfgang Schauble a apreciat la sfarsitul acestei saptamani ca tara sa este de un anumit timp „in colimatorul terorismului islamic” si a anuntat intarirea masurilor de sucuritate.

In Spania, unde, potrivit cotidianului ABC, peste 200 de islamisti radicali ar fi in prezent „sub supraveghere”, amenintarea terorismului islamist este luata foarte in serios in special dupa atacurile din martie si aprilie de la Casablanca (Maroc) si lger.

Pentru Claude Moniquet, de la Centrul european de informatii strategice si de securitate, club de reflectie cu sediul la Bruxelles, „amenintare terorista exista si este foarte puternica in continent deoarece frontul jihadului se apropie foarte sigur de Europa”, relateaza AFP.