Sistemul pensiilor private in Romania are doua componente: una facultativa - si una obligatorie (pilonul II) - unde 25% din banii platiti la stat (in prezent, suma totala platita pentru pensie este de 9,5% din salariu) vor fi transferati catre o companie privata de pensii (adica 2 din 9,5%). Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile de pensii private.

Indicele de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6%, pina in 2016 sau chiar mai devreme.

Perioada de timp in care romanii isi pot alege un fond de pensii este de 4 luni. „Recomand persoanelor salariale sa nu se grabeasca sa se inscrie intr-un fond de pensii private. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faca este sa se informeze asupra ofertelor de pe piata.

La acest moment sint autorizate 12 fonduri de pensii, deci avem de unde alege”, sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comisioanele ce vor fi platite catre fondurile de pensii obligatorii sint cu 50% mai mici decit cele catre fondurile de pensii private facultative. Spre exemplu, comisionul maxim pe care poate sa-l perceapa un fond pentru transformarea banilor in unitati la pilonul II este de maximum 2,4% fata de 5% cit este la pensia facultativa.

Si comisionul de administrare a fondului la pilonul II este mult mai mic: adica 0,6% pe an din activele fondului fata de 2,4% la pilonul III - pensia facultativa.

Oficial, nu se poate garanta un anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant la sistemul de pensii private. In schimb, sistemul garanteaza doar contributiile din care se scad comisioanele de administrare. „In acest moment nu exista fixata prin lege o valoare a pensiei minime. Dar o vom face”, mai spune Mircea Oancea.

Atentie la agentii de pensii! Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private recomanda salariatilor sa verifice persoanele care ii contacteaza - agentii de pensii. „Orice agent de pensii are un cod.

Iar acest cod poate fi verificat pe site-ul nostru sau in cazul in care oamenii nu au Internet pot suna la CSSPP”, mai adauga presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Verificarea agentului de pensii se mai poate face si sunind la fondul de pensii pe care il reprezinta.

Integral in Cotidianul