Hidrologii au emis, marti, o noua avertizare cod portocaliu pentru intervalul 23 octombrie - 25 octombrie. Avertizarea vizeaza raurile Jiu, Gilort, Lotru, Oltet, Ialomita, Prahova, Teleajen, Buzau, Putna, Rm. Sarat si Trotus, care ar putea afecta zone aferente judetelor: Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Brasov, Covasna, Buzau, Vrancea, Harghita si Bacau.

In aceste zone pot avea loc scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si izolat a cotelor de inundatie.

Totodata, Institutul de Hidrologie a extins avertizarea cod galben pentru unele rauri din judetele Hunedoara, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati,Tulcea si Constanta.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, inca de duminica, o atentionare meteo cod galben valabila pentru perioada 22-24 octombrie, cand sunt prognozate precipitatii insemnate cantitativ si intensificari puternice ale vantului in Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, carora li se adauga municipiul Bucuresti.

Avertizarile hidrologice cod galben indica risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, cu depasiri ale cotelor de atentie, neconducand la pagube semnificative, dar care necesita o vigilenta sporita pentru unele activitati sezoniere sau expuse la inundatii.

Avertizarile hidro cod portocaliu indica risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Avertizarile hidro cod portocaliu se emit in cazul depasirii cotelor de inundatie.

Autoritatile au convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta

In urma emiterii avertizarii hidrologice cod portocaliu, autoritatile au decis, marti, convocarea Comitetului pentru Situatii de Urgenta pentru a analiza pericolul producerii unor inundatii si a fi pregatiti sa intervina.

Printre masurile luate de Comitetul pentru Situatii de Urgenta, se numara verificarea in teritoriu daca autoritatile locale asigura informarea la timp a populatiei despre potentialele pericole si daca sunt pregatiti de o eventuala interventie sau supravegherea zonelor critice si mobilizarea echipamentelor si utilajelor disponibile in aceste zone.

De asemenea, s-a dispus monitorizarea din ora in ora a debitelor, pentru a se putea reactualiza, in timp real, prognoza hidrologica.

Raurile pe care se inregistreaza niveluri crescute sunt Jiul si Gilortul. Siretul, afluentii Prutului si raurile mici din Dobrogea sunt monitorizate atent.