Doru Costea, ambasadorul roman la ONU si presedintele Consiliului pentru Drepturile Omului, care locuieste la Geneva, se declara deranjat de concentatenii sai, care cersesc pe strazile orasului.

Intr-un interviu publicat duminica, in editia electronica a cotidianul Le Matin, ambasadorul a declarat ca problema cersetorilor nu se va rezolva decat prin colaborarea tuturor statelor, pentru ca tiganii nu mai sunt doar o problema nationala, ci au devenit una de nivel european, se arata in interviul preluat de Realitatea TV.

Interviul vine dupa ce Elvetia a anuntat punerea in practica a unui plan de combatere a cersetoriei. Planul ii vizeaza mai ales pe tiganii originari din tara noastra. Masurile prevad expulzarea de pe teritoriul cantonului Geneva, incepand cu 1 decembrie, a tuturor strainilor gasiti fara acte in regula.

Guvernul elvetian a propus un plan de actiune, care trebuia sa fie pus in aplicare la sfarsitul verii, insa a fost amanat pana la sfarsitul anului. Potrivit politiei, trei sferturi dintre cersetori provin din Romania (majoritatea tigani) ceilalti fiind slovaci, elvetieni, francezi si ungari.

Multi dintre ei sunt insotiti de copii sau prezinta prezinta diverse handicapuri. Varsta medie a acestor cersetori este in jur de 30 de ani.