Cel mai performant fond in 2007 este KD Maximus, administrat de societatea de investitii financiare (SAI) KD Investment Romania, conform datelor publicate de site-ul kmarket.ro pe 16 noiembrie. Fondul, care este unul pe actiuni, a atins un randament la data mentionata de 24,8%. Valoarea unei unitati de fond KD Maximus era, pe 16 noiembrie, de 19,47 lei.

Locul doi in clasamentul fondurilor care investesc preponderent in actiuni este ocupat de fondul Omninvest, administrat de SAI SIRA SA. Acesta a atins pe 16 noiembrie un randament de 20,9%. O unitate de fond costa la aceeasi data 14 lei.

Locul trei in topul performantei este ocupat de fondul Napoca, administrat de SAI Globinvest SA, cu un randament pe 2007 de 16,4%, iar o unitate de fond costa aici circa 1 leu.

Cresterile fondurilor cu risc mediu

Desi au plasamente cu risc si randamente mai reduse decat cele pe actiuni, fondurile diversificate - care au un portofoliu de investitii mai echilibrat - au consemnat, pe 16 noiembrie 2007, performante demne de luat in seama.

Primul clasat, cu un randament de 12,5%, este Fortuna Clasic, administrat de Target Asset Management. Valoarea unei unitati la acest fond era de 8,7 lei pe 16 noiembrie.

Locul doi este ocupat de BT Clasic, administrat de Banca Transilvania Asset Management. Acesta a inregistrat in 2007 o apreciere a unitatii de fond de 10,8%, pana la 12,8 lei.

Pe locul trei s-a situat Capital Plus, administrat de SAI Certinvest. Titlurile acestui fond s-au apreciat pana la 16 noiembrie 2007 cu 10,5%, pana la o valoare a unitatii de fond de 11 lei.

Risc redus, performante mai mici decat la banca

Fondurile monetare si cele de obligatiuni au avut randamente sub 8,5%, nivelul maxim al dobanzilor pe 12 luni, oferit de banci in ianuarie 2007.

La aceasta categorie primele doua pozitii sunt ocupate de fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, Orizont si Stabilo, ambele administrate de SAI Certinvest. Acestea au avut randamente pana la 16 noiembrie 2007, de 7%, respectiv 6,5%. O unitate de fond Orizont costa atunci 14,8 lei, iar una la Stabilor 7,5 lei.

Locul trei este ocupat de fondul monetar Simfonia 1 administrat de BRD Asset Management care a atins un randament de 5,5%, valoarea unei unitati de fond fiind de 22,4 lei.

de Adrian Popa

integral in EvZ