O metoda simpla de a obtine carti in format digital este DC++, site-urile de torenti sau alte solutii peer-to-peer. Exista, evident, si metode legale pentru a obtine titlurile de care aveti nevoie.

Project Guttenberg (PG) este cel mai vechi proiect de digitalizare, arhivare si de distribuire de texte literare si nu numai.

Toate „cartile“ din aceasta librarie virtuala sint puse la dispozitia utilizatorului intr-un mod foarte simplu, fara sa fie nevoie de cont, profil sau de alte complicatii, iar luna trecuta PG a ajuns la o colectie de 22.000 de texte din toata lumea si este cel mai popular site de profil.

Un detaliu important consta in faptul ca aceste texte nu sint piratate si se afla in afara incidentei drepturilor de autor, fie ca acestea au fost donate, fie ca textele sint suficient de vechi incit sa devina publice.

De pe eBookSpyder.com puteti downloada, mai mult sau mai putin legal, lucrari tehnice din aproape orice domeniu, cu o colectie de peste 300.000 de texte si reviste de specialitate. Google book search este o aplicatie Google care cauta textul complet al cartilor dorite pe care Google le scaneaza si le introduce intr-o baza de date digitala.

O particularitate a acestei aplicatii consta in faptul ca majoritatea cartilor sint scanate, alterind experienta lecturii care nu se incadreaza nici in tiparul lecturii digitale, nici in al celei analogice. Exemplele de astfel de site-uri sint nenumarate, o simpla cautare pe Internet putind sa va duca la mii de rezultate.

Majoritatea sint lucrari clasice care sint tratate ca fiind de domeniul public, evitindu-se in acest fel problemele care tin de drepturile de autor. Si oricum, o echipa de politisti concentrati sa prinda „infractorii“ iubitori de lectura este mai degraba amuzanta decit inspaimintatoare, atita vreme cit textele downloadate nu sint vindute mai departe.

Integral in Cotidianul