Ministerul Economiei vinde fabrici in rate si cu dobanda

de Ciprian Mailat     Cotidianul
Marţi, 8 iunie 2004, 0:00


Suma solicitata in schimbul actiunilor societatilor din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului care vor fi privatizate va include, in cazul in care pretul este platit in rate, o dobanda care va acoperi inflatia si devalorizarea monedei, conform unui proiect de act normativ citat de Mediafax. Pretul actiunilor in rate va include dobanzi care sa acopere inflatia.

Astfel, pentru contractele de privatizare cu plata pretului in rate, se va aplica la cuantumul fiecarei rate, in cazul in care suma urmeaza sa fie achitata in lei, o dobanda care sa acopere rata inflatiei plus doua puncte procentuale.

Pentru contractele care prevad ca ratele sa fie platite in valuta, la cuantumul fiecarei rate se va adauga dobanda LIBOR (rata medie a dobanzii interbancare pe piata londoneza) plus o marja negociata cu investitorul. Aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul vanzarii activelor acestor societati.

Ministerul va rezerva o cota de pana la 20% din capitalul social al societatilor si companiilor nationale care urmeaza sa fie privatizate pentru despagubirea, prin titluri de valoare nominala sau actiuni, a proprietarilor ale caror imobile au fost preluate abuziv inainte de 1989.

Potrivit Legii 10/2001 si a HG 498/2003, proprietarii imobilelor preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 vor fi despagubiti in natura.

In cazurile in care restituirea in natura nu este posibila, autoritatile trebuie sa ii despagubeasca pe proprietari prin „masuri reparatorii prin echivalent“, constand in acordarea de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, de titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti.51 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version