Apple a fost penalizata pentru a doua oara pentru reclamele PC-urilor sale Power MAC G5, considerate drept mincinoase. Cateva dintre argumentele care stau la baza acestei decizii vi le-am prezentat inca de anul trecut, la putina vreme dupa ce Apple a inceput promovarea noilor G5.

Pe scurt, Apple sustine ca Power Mac G5 este cel mai rapid computer din lume si primul cu un procesor pe 64 de biti. Apple sustine de asemenea ca arhitectura G5 ii permite acestuia sa acceseze de 4 miliarde de ori mai multa memorie decat toate celelalte computere din lume, limitate la 4GB.

Advertising Standards Authority din Anglia a penalizat Apple pentru afirmatiile de mai sus, considerate false. Astfel, testele prezentate de Apple (care compara G5 cu alte doua sisteme), trecand peste faptul ca au fost obtinute in conditii dubioase nu demonstreaza decat faptul ca in anumite situatii G5 este mai rapid decat alte computere.

ASA a fost de acord insa cu Apple referitor la faptul ca G5 ar fi primul PC capabil sa acceseze mai mult de 4GB memorie si la faptul ca este primul PC cu suport pentru instructiunile pe 64 de biti. Ambele afirmatii insa pot fi demontate foarte usor.

Chiar si admitand faptul ca Opteron care a aparut inaintea lui G5 nu este destinat PC-urilor, ci serverelor, primele PC-uri cu procesoare Athlon 64 au aparut inaintea primelor sisteme functionale G5. De asemenea, chiar si fara folosirea unui set de instructiuni pe 64 de biti, exista metode de a folosi mai mult de 4GB intr-un PC.

Cu alte cuvinte, desi admitem faptul ca in general reclama este "mincinoasa", Apple a fost condamnata oficial pentru declaratiile la adresa sistemelor sale G5, ceea ce ar trebui sa traga un semnal de alarma si in cazul altor producatori de hardware care sustin ca modelele lor sunt cele mai performante/fiabile/etc. din lume.