Lasarea in coada de peste a consiliilor judetene si locale, in asteptarea rezultatelor alegerii primarilor, e si o afacere a prefectilor, reprezentanti ai Guvernului PSD (cei care convoaca sedintele acestor consilii).

PSD a avut tot interesul sa traga de timp, in speranta imbunatatirii procentului de primari alesi dupa turul doi (si asa coplesitor dupa primul tur), mizand pe efectul psihologic la impunerea structurii de conducere a consiliilor judetene si locale. Altfel, e drept, e o complicitate pe toata linia, Opozitia actuala a facut jocul Puterii intre cele doua tururi de scrutin.

Ca nici nu merita sa te omori cu firea sa instalezi in fruntea unui judet sau a unei localitati o structura de conducere in consiliu care sa-ti apartina, cand esti minoritar la nivel de primari? La mentalitatea de acum, cand nu-ti ajuti cu bani publici-gramada decat colegul de partid, in nici un caz pe adversarul tau politic ales primar, nici n-ai la ce altceva sa te astepti.

In general, alegerea structurii de conducere a consiliilor judetene si locale s-a transformat intr-o afacere monstruoasa acolo unde nu exista o majoritate.

Echilibrarea raportului de forte intre PSD (uzat, totusi, de guvernare) si PNL-PD (care a primit voturi politice, impotriva PSD si nu pentru PNL-PD, unde sunt aceiasi lideri compromisi de guvernarea catastrofala anterioara) a pus partidele mici parlamentare (PRM si PUR, plus UDMR) in situatia de a arbitra alegerile din interiorul acestor consilii.

Motiv de suspiciune maxima, coruptia politica functionand din plin, fiecare dintre cei ce doresc sefia cumparand din greu bunavointa arbitrilor.

Despartirea apelor intre cei doi combatanti PSD si PNL-PD ar trebui sa aduca, o data cu epuizarea acestor alegeri locale, „schimbarea realitatii“ (de care facea caz, pe un post national de televiziune, zilele trecute, Adrian Nastase, liderul PSD si premierul Romaniei, continuand cu: „Avem doua tabere puternice, electoratul va alege stanga sau dreapta la viitoarele alegeri

parlamentare“), dar... Cat va avea de castigat administratia locala de pe urma constituirii noilor consilii judetene si locale (25 iunie e ultima zi de constituire a lor)? Avem nevoie de o administratie locala de tip european - dar jocurile politice balcanice pentru ocuparea acestor consilii lasa slabe sperante ca se vor indrepta lucrurile in Romania.

Conteaza in continuare doar lupta surda politica (adusa pe tapet pentru prostirea electoratului, fiindca, altfel, alesii locali sunt la fel de hrapareti, fie ca sunt din Opozitia actuala, fie ca sunt de la Putere) si politicianismul alesilor locali.

Bancul cu alungarea baronilor PSD din fruntea consiliilor locale si inlocuirea lor cu baronii PNL-PD e de prost gust deja, electoratul isi aminteste bine de administratia locala lamentabila a fostei guvernari, corupta si incompetenta, in care PNL si PD erau capi (unii, au ramas, la consilii judetene si primarii) pe cai mari, asa cum au fost si sunt cei de la PSD.

Cu ce au fost mai breji in judetele pe care le-au pastrat la consiliile sau la primariile unor orase liberalii si PD-istii intre 2000-2004, fata de PSD? Alesii PNL si PD in structurile de conducere ale consiliilor teritoriale si la primarii, care au avut bani publici pe mana, n-au fost baroni acum? Sa fim seriosi, nu s-a schimbat nimic la aceste alegeri - faptul ca vor fi inlaturati baronii PSD e

semn bun (ca si-au umplut sacii)! Acum trebuie sa se sature cu bani publici iar baronii PNL-PD (si clientela lor), daca se poate sa fie mai multi ei decat cei ai PSD - e singura logica a „schimbarii realitatii“...

Altfel, eu unul sunt multumit ca „am fost ascultat“, vorba vine, si ca Opozitia s-a unit, pe ici, pe colo (am pledat pentru aceasta unire, considerand ca electoratul PRM este nu este extremist, ci doar justitiar, care s-a saturat de minciuna si vrea dreptate), sa poata sa invinga oligarhia PSD - era si asta o posibilitate de salvgardare a democratiei noastre din ce in ce mai originale.