Prezent ieri la Cluj-Napoca, comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen, a declarat ca in Romania, in momentul de fata, guvernul trebuie sa depuna eforturi pentru ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie credibila, iar procurorii nu trebuie sa fie opriti din investigatiile pe care le efectueaza.

“Lupta anticoruptie trebuie sa fie credibila si sa aiba loc la toate nivelurile, fara privilegii si imunitate. Nimeni nu trebuie sa se considere la adapost. Ma astept la mai multa implicare impotriva coruptiei decit acum. Doresc efecte vizibile”, a spus Verheugen.

Oficialul european s-a referit si la problema autostrazii “Transilvania”. “Guvernul a dat asigurari ca totul s-a facut legal. In plus, am primit promisiunea ca in viitor astfel de proiecte de anvergura nu vor fi acordate decit in cadrul unor licitatii publice, cu respectarea legislatiei romanesti si a celei europene”, a spus Guenther Verheugen.

In urma cu citeva luni, comisarul european a adoptat o pozitie dura vizavi de incredintarea directa a lucrarilor de constructie a autostrazii firmei Bechtel.

Comisarul a avut insa o atitudine rezervata si s-a ferit sa spuna lucrurilor direct pe nume. Mai mult, intrebat daca el crede ca, in raportul din luna octombrie, Romania va fi considerata drept o economie de piata functionala, Verheugen a spus ca documentul inca nu a fost redactat, dar ca, in opinia lui, Romania are deja acest statut.

“Pina la sfirsitul anului trebuie incheiate negocierile la capitolele care privesc reforma in administratie, justitie, economie si lupta impotriva coruptiei, astfel incit, la inceputul anului viitor, tara dvs. sa poata semna Tratatul de preaderare la Uniunea Europeana”.

Oficialul european a surprins audienta declarind ca, “daca totusi se va intimpla ca Romania sa nu finalizeze negocierile la capitolele evocate, inca mai este timp pina la 1 ianuarie 2007. Nu trebuie insa sa ajungem pina acolo”. Declaratia dovedeste inca o data faptul ca Uniunea Europeana este pregatita sa ne primeasca in aceasta structura.