Liderul PD a pus ieri punct speculatiilor cu privire la indepartarea lui Cozmin Gusa din barca PD. El a facut citeva comentarii laudative la adresa lui Gusa, responsabil de campania locala a partidului, in contextul unui bilant al rezultatelor obtinute de democrati in alegerile locale.

Basescu a precizat ca acele 15 procente obtinute la nivel national au schimbat statutul PD, trecindu-l din categoria partidelor mici in cea a partidelor medii.

“Sint multumit de Gusa in aceeasi masura in care sint multumit si de Blaga (n.r. - Vasile Blaga, responsabil de campanie pe Bucuresti). Au facut treaba buna amindoi.

Daca e sa ne gindim, kilometrajul lui Cozmin Gusa nu se poate compara cu al nici unui vicepresedinte PD”, a replicat liderul PD loviturilor pe care unii membri vechi ai partidului i le-au aplicat lui Gusa, prin intermediul presei. “Nici unul din cei 12 vicepresedinti n-a alergat in cei trei ani cit a alergat Gusa intr-o luna de campanie.

El i-a ajutat pe fiecare cit a putut”, i-a luat apararea Basescu fostului secretar general al PSD. El a apreciat ca PD a reusit sa aiba “doua campanii ordonate, bine controlate”, cea de la Bucuresti si cea din teritoriu, cu mesaje unitare la nivelul intregii tari, pastrindu-se insa specificul fiecarei localitati.

Basescu a adaugat, de asemenea, ca s-a reusit demontarea “mitului” invincibilitatii PSD. Potrivit presedintelui partidului, PD a avut “antrenori mai buni” decit PSD in alegerile locale, acest lucru fiind dovedit cu atit mai mult acolo unde s-a candidat din partea Aliantei PNL-PD, adica la Bucuresti si Cluj - unde votul “s-a politizat foarte puternic”.

In ceea ce priveste esecurile, Basescu a precizat ca cinci organizatii au obtinut rezultate mai slabe decit in 2000, adica sub scorul national de 9a inregistrat atunci, insa o analiza detaliata va fi facuta saptamina viitoare, la primul Colegiu Director al partidului. Printre judetele unde PD nu a cistigat aproape nimic se numara Prahova, Constanta, Dimbovita si Arges.

Liderul democrat a mai punctat si rezultatele nesatisfacatoare obtinute de PD in Moldova. “Aliatii nostri liberali au demonstrat ca ideea invincibilitatii PSD-ului in Moldova este doar o constructie mediatica”, a spus Basescu, dind exemplul Botosaniului si Sucevei.

El a mentionat ca unul dintre obiectivele importante ale Aliantei in perspectiva alegerilor din noiembrie este captarea electoratului din mediul rural. “Daca nu ne concentram asupra acestui lucru, riscam o victorie de tipul acesteia, la o diferenta de PSD de doar citeva procente.

Acest lucru ne va obliga la compromisuri pentru a forma majoritatea in guvernul viitor”, a atentionat Basescu. El si-a indemnat colegii din teritoriu, dar si pe cei de la centru sa nu se culce pe-o ureche si sa plece-n vacanta pina in septembrie, pentru a-si savura victoria de la locale, fiindca nu e cazul. “La treaba”, le-a transmis scurt liderul din Modrogan.