Schimburile comerciale romano-italiene s-au dublat in ultimii patru ani, conform unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului.

Astfel, daca in 2000, valoarea schimburilor era de 4,7 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut valoarea a ajuns la aproximativ 9 miliarde de dolari, iar, pentru sfarsitul anului 2004, se estimeaza un nou nivel record al schimburilor comerciale, peste 10 miliarde dolari.

Ponderea Italiei in comertul exterior al Romaniei, la sfarsitul anului trecut, era de aproximativ 22% pe total schimburi comerciale, de 25% la exportul romanesc si de circa 20% la import.

In prezent, aproximativ 500.000 de romani lucreaza in Italia, iar 500.000 de persoane lucreaza in Romania pentru firme italiene, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Eugen Dijmarescu, ministru delegat pentru Comert. Dijmarescu a precizat ca, anual, circa 1000 de firme italiene isi pozitioneaza activitatile productive si comerciale in Romania.

La ora actuala, in tara noastra, sunt inregistrate peste 15.000 de societati cu capital italian, cu un volum al investitiilor directe de peste 650 milioane dolari, Italia ocupand locul cinci in randul investitorilor straini din Romania.

Reprezentantul Departamentului de Comet Exterior din Italia, Adolfo Urso, a declarat ca „Romania este tara ideala pentru investitii, mai ales in urmatorii trei ani, datorita apropiatei integrari in Uniunea Europeana si implementarii aquis-ului comunitar“.