In drum spre Istanbul, unde urma sa participe la summitul NATO, ministrul apararii al SUA, Donald Rumsfeld, a efectuat simbata o vizita de trei ore la Chisinau, la invitatia omologului sau moldovean Victor Gaiciuc.

In capitala Republicii Moldova, Rumsfeld s-a intilnit cu presedintele Vladimir Voronin, cu alte oficialitati si cu „trupele moldovenesti care au fost si vor fi dislocate in Irak“.

Vizita - surpriza a ministrului american al Apararii la Chisinau are loc pe fundalul unui impas in negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean si al unei raceli fara precedent in raporturile actualei guvernari comuniste cu Federatia Rusa.

Donald Rumsfeld a insistat in declaratiile sale asupra sprijinului ferm al Statelor Unite pentru o solutionare pasnica a conflictului transnistrean, pentru o Moldova suverana reunificata si pentru evacuarea trupelor rusesti din regiune, conform angajamentelor asumate de Moscova in 1999 la reuniunea OSCE de la Istanbul: „NATO si statele membre ale OSCE cred ca angajamentele asumate de Rusia

acum cinci ani la Reuniunea OSCE de la Istanbul trebuie respectate“, a subliniat secretarul american al Apararii intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau moldovean.

Donald Rumsfeld este oficialul american de rangul cel mai inalt care a vizitat Republica Moldova pina in prezent. Intilnirea lui Rumsfeld cu presedintele Vlaimir Voronin s-a desfasurat cu usile inchise.

Un comunicat al presedintiei noteaza ca in cadrul discutiei au fost abordate teme ce tin de reglementarea conflictului transnistrean, de participarea contingentului moldovenesc la operatiunile din Irak si de cooperarea in cadrul Programului NATO „Parteneriatul pentru Pace“.

Vladimir Voronin s-a referit de asemenea la initiativa sa privind semnarea de catre Rusia, SUA, Romania, Ucraina si Uniunea Europeana a unui Pact de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova. Pact conceput la Chisinau ca o solutie pentru conflictul transnistrean si pentru mentinerea statului Republica Moldova.

Potrivit comunicatului, Donald Rumsfeld a apreciat aceasta initiativa drept - „interesanta“. Dupa intilnirea cu presedintele Voronin, secretarul american al apararii s-a deplasat la locul de stationare a Brigazii moldovenesti de infanterie „Stefan cel Mare“.

Insotit de omologul sau Victor Gaiciuc, Donald Rumsfeld a trecut in revista efectivele brigazii si s-a intretinut cu mai multi militari care au fost sau vor pleca in Irak din partea Republicii Moldova. In luna martie, 40 de experti militari moldoveni s-au intors dintr-un stagiu de sase luni in Irak iar alti 12 experti in deminare urmeaza sa plece in curind pentru a ajuta fortele coalitiei.