Joi seara, la ora 6.00, Marlon Brando a murit intr-un spital din zona Los Angeles. O adevarata legenda a cinematografiei americane, Brando a devenit o figura de cult dupa aparitiile sale in “Pe chei”, “Salbaticul” si “Un tramvai numit dorinta”.

Tricourile si racnetele de genul “Whaddya got?” rolurile de motociclist pe care le-a interpretat in primele sale filme l-au transformat foarte repede in una din figurile macho ale anilor ‘50.

Recunoasterea unanima a talentului sau a venit abia in a doua parte a carierei sale, dupa ce actorul trecuse printr-o depresie. Intoarcerea sa pe ecrane facindu-se in plin scandal, dupa ce Bernardo Bertolucci l-a distribuit in “Ultimul tango la Paris”.

Aparitia pe ecrane a fostului sex simbol ingrasat si trist i-a marcat pe criticii americani care, in acelasi an, 1972, i-au oferit lui Brando primul Oscar pentru interpretarea pe care a dat-o capului mafiot din “Nasul”.

Succesul pe care l-a avut in film a fost dublat de o atitudine intransigenta fata de lumea cinematografului american. In 1973, a refuzat al doilea Premiu Oscar, in semn de protest fata de felul in care erau tratati amerindienii.

Cea mai mare perioada a anilor ‘80, Brando a petrecut-o in Tahiti, un loc de care se indragostise atunci cind a turnat un alt film legendar, “Revolta de pe Bounty”.

In anii ‘90, s-a intors pe marile ecrane cu roluri in filme banale, dar aparitiile sale au fost intotdeauna bine cotate. In “Superman” (1978), Brando nu a trebuit decit sa treaca prin cadru pentru a primi 14 milioane de dolari.

Brando a fost casatorit de trei ori cu actrite mai putin cunoscute, printre acestea numarindu-se si tahitianca, Tarita Tariipia, pe care o cunoscuse la filmarile pentru “Revolta de pe Bounty”.

Cauza mortii nu a fost dezvaluita, dar se stie ca actorul era obligat sa poarte masca de oxigen si se deplasa in scaun cu rotile dupa ce, in 2002, a suferit de o forma grava de pneumonie.