Teculescu nu este considerat persoana potrivita pentru a conduce activitatea CEC pe parcursul procesului de restructurare. Presedintele CEC sustine ca, pana in momentul de fata, nu a fost anuntat oficial ca va fi eliberat din functie. „Oficial, nu mi-a zis nimeni nimic. Nu stiu, neavand nimic oficial, nu am ce sa comentez“, ne-a declarat Constantin Teculescu.

De asemenea, intrebat daca se astepta sa fie demis, Teculescu a declarat ca „orice este posibil“, cu mentiunea ca aceasta afirmatie este totusi „prea generala“. Persoana abilitata sa decida demiterea lui fiind premierul Adrian Nastase.

La inceputul lunii iunie anul trecut, Constantin Teculescu a fost nevoit sa demisioneze din functia de deputat, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederilor Legii anticoruptie. Adrian Nastase a declarat, la acea vreme, ca Teculescu ar fi mai potrivit in calitate de presedinte al CEC decat ca deputat.

Potrivit acordurilor cu institutiile financiare internationale, Romania trebuie sa privatizeze CEC in perioada 2005-2006. In momentul de fata, actionarul unic al CEC este statul roman, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice.

In luna iunie, Comisia de privatizare CEC a selectat sase banci de investitii dintre cele 23 interesate sa depuna oferte de consultanta la privatizarea ultimei institutii de credit unde statul este actionar majoritar.

Potentialii consultanti pentru privatizarea CEC sunt JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas. Consultantul urmeaza sa fie ales pana in luna septembrie a acestui an.

Durata angajamentului pentru firma de consultanta va fi de cel putin un an, incepand din luna octombrie 2004, iar plata serviciilor va fi realizata dintr-un imprumut nerambursabil acordat Romaniei de Banca Mondiala.

Consultantul va pregati procesul de due-dilligence, evaluarea, studiul de fezabilitate si va recomanda metoda de privatizare, calendarul si pachetul de actiuni ce urmeaza sa fie vandut.

CEC are un capital social de 1497 miliarde de lei. Valoarea activelor a ajuns, la sfarsitul lui 2003, la aproximativ 40.000 de miliarde lei, iar soldul creditelor la 7033 de miliarde lei.