Numai refuzul lui Jerry Seinfeld, de a-si prelungi contractul cu NBC a pus capat ultimului sezon; in momentul respectiv, Seinfeld - care primea un milion de dolari pe episod (era cel mai bine platit actor de televiziune, colegii lui, actorii Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus si Michael Richards cistigind 600.

000 de dolari pe episod) - a refuzat o oferta din partea NBC de cinci milioane de dolari pe episod!

Serialul mai detine un record: cel mai ridicat pret pentru un spot de publicitate. In timpul ultimului episod, cel cu numarul 180, difuzat in SUA pe 14 mai 1998 (si pe care-l veti putea urmari in aceasta seara), pentru 30 de secunde de publicitate s-au platit 575.000 de dolari. Episodul respectiv a inregistrat si un record de audienta - 76 de milioane de telespectatori.

Ultimul episod este de fapt partea a doua a penultimului, cind Jerry, Elaine, Kramer si George, plecati spre Paris intr-un avion particular, aterizeaza fortat intr-un mic orasel, unde asista la jefuirea unui grasan de care, in prealabil, isi batusera joc.

Cei patru sint arestati pentru incalcarea Legii Bunului Samaritean (primul delict de acest fel comis acolo) si sint judecati, riscind o pedeapsa de maximum cinci ani in puscarie si o amenda de 85.000 de dolari.

La proces vin majoritatea personajelor secundare care au aparut in “Seinfeld” in cei noua ani de existenta (juratii sint interpretati de membri ai familiilor actorilor, inclusiv prietena lui Michael Richards, interpretul lui Kramer). Cei patru sint condamnati la un an de inchisoare “pentru nimic”.

Episodul se incheie cu Jerry si prietenii sai in celula, cind acesta discuta cu George despre al doilea nasture al camasii lui - exact aceeasi conversatie din episodul-pilot!

Jerry, colectionar de Porsche

Jerry Seinfeld, nascut in New York pe 29 aprilie 1954, era interesat de stand-up comedy inca dinainte de absolvirea facultatii. Dupa ce isi facuse o buna reputatie in domeniu, a fost invitat in 1989 sa faca un episod-pilot pentru NBC, impreuna cu un fost coleg, Larry David. Era vorba despre “Seinfeld”. Este casatorit din 1999 cu Jessica Sklar.

Au impreuna un fiu, Julian Cal Seinfeld, nascut pe 1 martie 2003. Seinfeld e destul de ciudat si in viata de zi cu zi; are o colectie de cel putin noua automobile Porsche si o alta de peste 500 de perechi de pantofi de tenis (toti albi!). Avea, cu ceva vreme in urma, obiceiul de a-si arunca hainele cu care calatorise. Manager lui Seinfeld este sora lui, Carolyn Liebling.

Cultul Kramer

Michael Richards (Kramer), nascut pe 24 iulie 1949, a studiat actoria. Rolul din “Seinfeld” l-a transformat intr-un personaj-cult si i-a adus trei Premii Emmy. Initial, Richards ar fi trebuit sa joace rolul lui Ed O’Neill, Al Bundy din “Familia Bundy”. A divortat in 1992 dupa o casnicie de 18 ani si are o fetita.

Elaine, 44 la picior

Julia Louis Dreyfus (Elaine) s-a nascut pe 13 ianuarie 1963, tot la New York. Este casatorita din 1987 cu un fost coleg de facultate, cu care are doi copii. Tatal ei este Gerard Louis-Dreyfus, un miliardar francez, iar bunicul a fost un erou al Rezistentei. Nu a jucat niciodata vreo scena nud, dar spune ca nici nu i-a cerut nimeni asa ceva. Poarta 44 la picior.

George, bun la muzica

Jason Alexander (George), pe numele adevarat Jason Scott Greenspan, a avut o cariera de succes in teatru, cistigind un Premiu Tony pentru cel mai bun rol principal intr-un... musical! A studiat la Universitatea din Boston, care i-a acordat mai tirziu un titlu de Doctor Honoris Causa.

A predat actoria la University of Southern California, ca “distins profesor invitat”. A inceput sa cheleasca la 16 ani si are doar 1,65 m inaltime. La filmarile din “Seinfeld” purta haine cu un numar mai mic pentru a arata tot timpul stinjenit si nervos.

Replici celebre

Jerry, despre auditul financiar la care urmeaza sa fie supus: “E echivalentul financiar al unui examen rectal complet”.

George: “Intotdeauna am impresia, cind se uita cite o lesbiana la mine, ca isi zice “de-aia nu sint heterosexuala””.

Elaine: “Am dat lovitura. Barbatul perfect - nimic in afara de sex si de cumparaturi”.

Kramer: “Chiar imi place sa ma supun privatiunilor. E misto! Foarte calugaresc”.