In ultimii 14 ani, Justitia nu a avut posibilitatea sa se pronunte asupra legalitatii unui act normativ ce face referire la probleme de securitate interna sau externa a tarii, pentru ca acest lucru era interzis de o prevedere a Legii contenciosului administrativ din 1990.

La data de 1 iulie, Curtea Constitutionala a decis, insa, ca acest text de lege a fost abrogat de Constitutia Romaniei, care instituie dreptul de liber acces la Justitie.

In vara anului trecut, Guvernul a emis o hotarare prin care se doreste crearea unei suprastructuri, numita Sistemul Informatic Integrat - un conglomerat alcatuit din toate bazele de date administrate de diverse institutii din Romania.

Redactat intr-un limbaj criptic, imposibil de inteles chiar si de catre specialisti, acest act normativ nu spune nici cine va controla uriasa baza de date, nici in ce scop pot fi folosite informatiile din sistem si nici nu prevede vreo cale prin care cetatenii Romaniei se pot apara de eventuale abuzuri.

Considerand ca hotararea de guvern pune in pericol dreptul la viata privata, APADOR-CH s-a adresat Justitiei si a cerut anularea actului normativ. Guvernul a sustinut, insa, ca, in baza Legii contenciosului administrativ, actul normativ nu poate fi atacat in instanta.

„Curtea Constitutionala a stabilit, pe data de 1 iulie 2004, ca Guvernul Romaniei a invocat in propriul interes texte de lege care nu mai erau in vigoare, fiind abrogate de Constitutie“, se arata in comunicatul APADOR-CH. Prin urmare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte, in perioada urmatoare, asupra legalitatii Sistemului Informatic Integrat.