UDMR este decisa sa faca tot posibilul pentru a recastiga la alegerile generale voturile - nu putine - pe care le-a pierdut la locale. In acest scop, a lansat noua tinta a partidului pentru legislatura viitoare: sustinerea proiectului autonomiei Tinutului Secuiesc. Noua orientare a UDMR se bucura de sprijinul premierului maghiar, Péter Medgyessy.

„Intentia Guvernului ungar este sa ajute in mod constient si sistematic dezvoltarea Tinutului Secuiesc“, a declarat Medgyessy la Targu Mures, in urma convorbirilor purtate cu Béla Markó. Si parca pentru a confirma cele afirmate in discutiile cu liderul UDMR, Medgyessy s-a intalnit, luni, la Miercurea Ciuc, cu primari si consilieri din Tinutul Secuiesc.

Aici, Medgyessy a mentionat ca sprijinirea dezvoltarii Tinutului Secuiesc este importanta, pentru ca aceasta regiune este la distanta destul de mare fata de frontiera si este mai izolata si ca acest lucru atrage o responsabilitate mai mare din partea Guvernului ungar, responsabilitate pe care si-o asuma.

Fata de situatia nou-creata am primit reactia episcopului Laszlo Tökes, unul dintre liderii de marca ai UCM. „Am aflat cu surprindere din presa despre noua pozitie a UDMR. Eu cred ca Puskas Balint, cand a aratat noua tinta a UDMR, a fost personal sincer, dar la nivelul conducerii UDMR cred ca este o actiune de inselare a electoratului maghiar si totul nu este decat o manevra electorala.

Faptul ca si premierul Ungariei sustine acest lucru nu ma surprinde. Guvernul de la Budapesta sprijina UDMR si asa vad eu declaratiile lui Péter Medgyessy“. Tökes este convins ca si Executivul de la Budapesta a intrat in jocul electoral al UDMR, dar este constient ca astfel de declaratii ingreuneaza misiunea UCM.

„Vom arata comunitatii maghiare ca nu este vorba de o dorinta reala a UDMR, ca este doar o chestiune electorala“, spune Tökes.

Data fiind noua tinta de campanie a Uniunii, ramane insa de vazut daca mai este rentabila - din punct de vedere al imaginii - o eventuala colaborare la guvernare cu UDMR a celor care vor castiga alegerile.

Pozitia PSD este una diplomatica. Purtatorul de cuvant al formatiunii, Titus Corlatean, spune: „Un astfel de proiect nu ar fi sprijinit in Parlament, de clasa politica in ansamblul ei si de PSD in mod special. Relatiile si colaborarea PSD cu UDMR au implicat unele interese atat ale UDMR, cat si ale PSD.

Dar este vorba, in cazul UDMR, doar de interese care sunt in concordanta cu prevederile acceptate de UE. In plus, sunt unele lucruri ce se spun in campanie electorala. UDMR se afla in fata unei campanii electorale si credem ca o astfel de abordare a problemei are o componenta electorala. Repet, un astfel de proiect nu ar trece prin Parlament“.

Ce vor face reprezentantii Aliantei D.A.? Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, sustine ca, in acest moment, este prematur sa se ia o decizie. „In primul rand, trebuie sa ajungem in toamna si sa vedem daca va fi necesara colaborarea cu UDMR la guvernare. Acum, orice decizie din partea noastra este prematura“.

Nicolaescu considera povestea cu autonomia Tinutului Secuiesc este pur electorala. „Sa vorbesti acum, in precampanie, de asa ceva este clar ca are un singur scop si acela este unul electoral. Toata lumea stie ca exista curente si curente in UDMR si ca in randul comunitatii maghiare exista numeroase luari de pozitie privind autonomia.

UDMR a vazut ca nu a mai primit 100% voturile maghiarilor si incearca acum, prin toate mijloacele posibile, sa-si recastige toate sufragiile“. PNL va decide cum va proceda. Daca nu este vorba doar de o tinta electorala si se va considera ca discursul UDMR aduce prejudicii imaginii Aliantei, atunci nu se va avea in vedere o posibila colaborare.

„Daca se va dovedi ca este ceva pur electoral, atunci decizia va fi una de marginalizare si vom vedea ce se intampla dupa alegeri“, mai spune Nicolaescu. Omologul sau de la PD, Vasile Blaga, este categoric. „In conditiile in care UDMR merge pe cartea autonomiei Tinutului Secuiesc, lucrurile pentru noi sunt clare: nu intra in discutie o colaborare“.