Conform statisticilor prezentate de marile federatii patronale, numarul societatilor inscrise in structurile lor depaseste 200% din total, iar aportul lor la produsul intern brut (PIB) este tot de 200 de puncte procentuale. De mentionat este ca si statul roman detine aproximativ 30% dintre agentii economici, iar contributia la PIB este si ea de peste 35%.

Printre patronatele care au cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul de firme, pe primul loc se situeaza UGIR-1903, condusa de magnatul Ovidiu Tender, care, potrivit informatiilor prezentate pe site, detine putin peste 60% dintre societatile comerciale din tara, iar contributia la PIB este peste 65%.

Un alt mare patronat care are o contributie la PIB cu peste 50% si in a carui afiliere se regasesc aproximativ 60% dintre firmele private este Alianta Confederatilor Patronale din Romania (ACPR), care este reprezentata de George Copos si Radu Ghetea.

Dupa acestea, alte patronate care se lauda cu cifre considerabile si care depasesc cu mult valoarea exacta sunt Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania (UNPR), Patronatul Roman si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). Astfel, UNPR, al carei presedinte este Marian Milut, detine 30% din numarul agentilor economici si are o contributie de 30% din PIB.

Cu cifre mari se prezinta si CNIPMMR, cu circa 20% dintre agentii economici. Iar in ceea ce priveste contributia la PIB, patronatul condus de presedintele Ovidiu Nicolescu are o pondere de peste 25%. Cu 30% din numarul de firme din tara se lauda si Patronatul Roman, condus de Gheorghe Naghiu. Acest patronat are o contributie la PIB de aproximativ 20%.

La aceste date se adauga cele ale patronatului UGIR sau altele care nu sunt afiliate celor prezentate. In opinia lui Gheorghe Naghiu, „noi depasim populatia Rusiei daca luam in calcul laudele marilor patroni ca Tender si Copos“.

Domnia sa ne-a precizat ca acest lucru se datoreaza in primul rand acelor patronate formate din doi-trei oameni care au afiliate societati in care isi desfasoara munca de zi cu zi un numar de salariati egal cu populatia Romaniei.

In al doilea rand, presedintele Patronatului Roman a mai spus ca sunt prea multe societati care se regasesc in mai multe structuri patronale si din aceasta cauza s-a ajuns la aceste cifre imense. Pe de alta parte, Marian Milut, presedintele UNPR, ne-a declarat ca „avem de trei ori mai mare bugetul tarii“ si asta pentru ca s-a permis „clonarea a zece patronate“.

Cu toate ca s-a incercat stoparea migratiei de la un patronat la altul, prin Legea patronatelor, nu s-a ajuns la nici un succes, a specificat Milut. Acesta a mai spus ca s-a ajuns in aceasta situatie datorita oamenilor cu mare putere financiara, care au permis societatilor sa se inscrie la mai multe patronate, fara sa li se perceapa nici o cotizatie.

Un exemplu in aceste sens il reprezinta UGIR-1903, unde „mai mult de 20 de membri cotizanti nu exista“, ne-a mai declarat presedintele UNPR.