Contribuabilii romani vor plati 90 de milioane de dolari pentru platile compensatorii si costurile de reorientare profesionala a unui numar de 30.

000 de salariati care vor fi concediati ca urmare a restructurarii sistemului energetic, se arata intr-un studiu elaborat de un colectiv de profesori si cercetatori de la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii „Politehnica“ Bucuresti. Insa, restructurarea energeticii romanesti implica mult mai multe costuri si, implicit, bani platiti de contribuabili.

Potrivit studiului, sistemul energetic autohton este la palierul de saturatie cu tehnologii energo-intensive.

Exista in prezent doua tendinte de producere de costuri in energetica, strans legate de preconizata crestere economica de 5-6% gandita de Guvernul Nastase: ritmul de crestere economica este direct proportional cu ritmul de crestere a cererii de energie (acest lucru ducand la cresterea facturii energetice a tarii), pe de o parte, si situatia a peste 70% dintre centralele electrice din sistem

aflate in ultimul sfert al duratei lor de functionare nominala, ceea ce implica o scadere in timp a capacitatii de generare, precum si o eficienta mai scazuta, pe de alta parte. Efectul combinat al celor doua tendinte mai sus citate, pentru energia electrica, duce la nevoia de a reabilita si construi o capacitate de ordinul a 10.000 MW, se spune in studiu.

La costuri de aproximativ 400 de dolari/kw reabilitarea si circa 1000 de dolari/kw constructia noua, investitia necesara pentru urmatorii ani se situeaza intre 3 si 10 miliarde de dolari.

O alta categorie de costuri sunt costurile de creare a pietei. O piata de energie are nevoie de un sistem de informatii cu aceleasi constante de timp ca si cel de transport al energiei. In prezent, Romania nu dispune de un astfel de sistem si pentru a fi realizat este nevoie de o investitie de 150 milioane de dolari.

De asemenea, contorizarea va trebui adaptata la cerintele pietei, in sensul inregistrarii perioadelor si preturilor cu care se cumpara energie de la diversi furnizori. La o piata de aproximativ 8 milioane de consumatori si un pret de circa 50 de dolari pe contor, vor fi necesare 400 milioane de dolari pentru dotarea cu contoare.

In ceea ce priveste costurile de schimbare structurala, in afara de cele sociale, studiul mai ia in calcul costurile financiare, de pierdere a beneficiului de scala si de complexitate a pietii.

Schimbarea personalitatii juridice si diminuarea fortei financiare a companiilor din sector produc o crestere a perceptiei riscului de finantare, cu amplificarea costurilor serviciilor datoriei (credite de consum, investitii) acumulate in sector.

Conform studiului, alocarea sarcinilor de plata a serviciului datoriei la credite de reabilitare a unei companii care are marginile de profit mici (cum ar fi Termoelectrica) conduce la reducerea drastica a posibilitatii acesteia de a obtine credite avantajoase pentru cumpararea anuala de combustibili, ducand la incarcarea bugetului de stat cu costuri suplimentare, care sa compenseze perceptia de

risc ridicat rezultata din gestiunea schimbarii pietei de energie. In cazul achizitiei de combustibili, suma preturilor unor cantitati mici cumparate separat este mai mare decat pretul unor cantitati mari cumparat in vrac.

Un plus de pret va aparea si in cazul cresterii complexitatii pietei (identificate de autorii studiului ca fiind costurile de tranzactie sporite, costul de mentinere a unui reglementator al pietei de energie etc) si pana cand mecanismele competitionale isi vor face efectul.