Soferul Petru Nica a fost prins aseara, intr-o vila din Snagov. Aceasta apartine unui cetatean strain si era in curs de vinzare. Nica era singur in momentul in care politistii au intrat in casa, nu a opus rezistenta, dar a incercat sa ascunda banii pe care ii avea.

“A spart zidul, pentru a arunca o parte din bani in apartamentul vecin, aflat in vila duplex in care a fost prins”, ne-a declarat chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei. Acesta ne-a mai declarat ca anchetatorii au plecat simultan in trei locatii, diferite, doua din judetul Ilfov si una din Bucuresti. Aici s-au descoperit si restul de bani.

Potrivit afirmatiilor ministrului de interne, Marian Saniuta, cea mai mare parte a banilor furati din autovehiculul blindat al CPI Security, respectiv 96,5 miliarde de lei, a fost recuperata. Politistii au mai retinut inca doi barbati considerati posibili complici.

Autorul “jafului secolului” a fost prins! Este vorba despre Petru Nica, soferul autospecialei blindate a firmei CPI Security, care a disparut luni dimineata cu un transport de 100 de miliarde de lei. El a fost arestat de politia din Bucuresti, intr-o vila din Snagov, care era de vinzare.

Nu s-a opus arestarii, ba chiar i-a intimpinat pe politisti cu zimbetul pe buze, de parca s-ar fi saturat de tot ceea ce i se intimpla. De asemenea, in momentul in care a fost pentru citeva momente prezentat presei, la Snagov, Nica zimbea.

Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a explicat ca in urma “exploatarii unor informatii obtinute in procesul de investigare, aseara au fost emise trei mandate de perchezitie, unul pentru Bucuresti, altul pentru Snagov sat si cel de-al treilea pentru comuna Rosu, din Ilfov”. Perchezitiile au fost simultane, avind loc la ora 19.00.

“La Snagov a fost gasit Nica Petru si cea mai importanta parte a sumei sustrase”, a explicat chestorul Tutilescu. De asemenea, la Rosu au fost gasiti alti trei saci cu bani.

Au fost arestati de pe strada si doi potentiali complici. Din primele declaratii ale lui Nica si ale complicilor sai, din suma totala a fost cheltuita doar o parte nesemnificativa.

Cei doi complici sint mecanici auto, pe care Nica i-a cunoscut in anul 2000. Acestia se ocupau cu repararea de masini uzate pe care ulterior le revindeau. A fost, de asemenea, gasita si masina cu care au fost transportati banii din locul unde a fost devalizata masina CPI Security, de pe malul Lacului Straulesti.

Este vorba despre o masina americana de tip vechi, un Dodge, avind numarul B-97-EEE, in care s-au gasit si citiva saci de bani goi ai firmei CPI Security.

Tutilescu a precizat ca Nica nu era inarmat, avea doar un radio la care asculta stirile, si ca nu a opus rezistenta in momentul arestarii. Intrebat cum i-a intimpinat pe politisti, Tutilescu a replicat ironic, spunind ca Nica ar fi spus: “Va asteptam!”.

Surse din politie ne-au declarat ca jaful ar fi fost premeditat si ca Nica s-ar fi angajat la CPI Security tocmai pentru a da o asemenea lovitura. Cind s-a ivit prima ocazie, duminica, la primul sau drum in afara Bucurestiului, Nica si-a si pus planul in aplicare. A tinut legatura cu familia prin intermediul prietenilor, ne-au mai spus aceleasi surse.

Pentru fapta comisa, Nica risca o pedeapsa de pina la 15 ani de inchisoare, la fel si posibilii sai complici. Sotia lui, chiar in ipoteza ca ar fi stiut ce a pus la cale sotul si ar fi tinut legatura cu el si dupa jaf, nu risca nimic pentru ca este ruda de gradul intii cu faptasul, a afirmat chestorul Tutilescu.

Bazindu-se poate si pe acest lucru, aseara, Gianina Nica, desi insarcinata, a fost foarte agresiva cu cameramanii care incercau sa o filmeze, la sediul Politiei Capitalei, din strada Eforie.

Politistii mai spun ca Petru Nica este cooperant. Dupa miezul noptii de ieri, au inceput audierile acestuia si ale potentialilor complici. Urmeaza reconstituirea.

Politistii s-au miscat precum felinele

Snagovul fierbea din nou aseara, la trei saptamini dupa ce a fost teatrul unui alt eveniment, moartea lui Mihail Erbasu. Obisnuiti de atunci cu masinile politistilor, localnicii n-au dat ieri atentie prezentei oamenilor de ordine in satul lor. Mai toti vecinii vilei de pe Strada Narciselor spuneau ca n-au remarcat nici cea mai mica urma de agitatie care sa indice ca cineva este urmarit.

Gabriel Oprea, de pilda, ne-a spus ca s-a plimbat toata ziua prin Snagov fara sa observe nimic. “Am fost si am pescuit si pe lac, aici, in spatele vilei, si n-am vazut nimic. Iar casa n-am vazut-o luminata”. Si Ghita Palade a reparat ieri o vana in vila vecina, dar n-a vazut ceva care sa-i stirneasca interesul.

Nici viceprimarul din Snagov, Florin Matei, n-a banuit ceva: “Cind am vazut dupa-amiaza masina politiei, am crezut ca iar s-a inecat vreun copil”. Asa se face ca in momentul patrunderii in casa in care se afla Petru Nica, politistii de la Serviciul Politiei de Interventie Rapida (SPIR) au cautat minute intregi, pe strada, pe cineva care sa le fie martor la spargerea portilor.

Satul parca era pustiu. Nu era nici tipenie de om. Au gasit-o intr-un tirziu pe Dorina, menajera din vila de alaturi, care cu greu s-a lasat convinsa sa asiste la eveniment. Fata a si fost luata, mai tirziu, spuneau vecinii, la politie, ca sa dea o declaratie. In rest, nimeni nu a avut norocul sa vada cu propriii ochi cum se prinde un hot.

Terenul vilei a fost cindva al lui Gigi Kent

“Mi-a spus un politist ca era o camera intreaga plina cu bani, pusi in pungi de plastic”, ne-a povestit un localnic. Zvonurile sint contradictorii in privinta vilei unde a fost gasit Nica. Un lucru este insa cert: casa apartine unui strain. “Casa a trecut prin mai multi proprietari si a fost renovata recent.

A fost vinduta de curind unor nemti, iar Nica a luat-o cu chirie acum citeva zile, pe motiv ca ar vrea sa o cumpere. La cita lume se perinda pe-aici, nu pot sa-mi dau seama a cui mai este casa asta”, ne-a spus Gabriel Oprea.

El a adaugat ca ii este greu sa creada ca un singur om a putut sa sparga un zid de beton, cum au toate vilele din zona. Viceprimarul Matei spune, la rindul sau, ca vila ar fi a unor cetateni din Israel si ca primul ei proprietar a fost un personaj celebru: “Terenul din zona asta a apartinut lui Gigi Kent. El si-a ridicat cindva mai multe vile.

Pe urma le-a vindut si nu se mai stie ale cui sint”. (Simona Popa)

Relaxat si zimbitor

Cind a fost scos de mascati din casa, Petru Nica aproape ca poza. Relaxat, a schitat chiar un zimbet cind s-a intors spre fotoreporteri si cameramani ca sa fie imortalizat. Parca ar fi fost luat din fata televizorului: incaltat cu papuci de casa, purta pantaloni de trening si un tricou pe care scria “Paris - Tour Eiffel”.

Numai barba si paloarea fetei aratau ca ultimele zile a stat mai mult ascuns. De altfel, nici un localnic nu-l vazuse pina atunci. A fost urcat intr-una din dubitele SPIR-ului, unde s-a intretinut relaxat cu mascatii. Au mai trecut vreo 10 minute pina cind politia a reusit sa convinga lumea sa faca loc masinilor ca sa poata pleca. Trei masini mici si inca o duba l-au escortat pe Nica spre IGP.

Christian Levant

Georgeta Ghidovat