Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a finalizat saptamana trecuta caietul de sarcini privind licentele de telefonie de generatia a treia (3G), anuntul privind scoaterea la licitatie a patru asfel de licente urmand sa fie publicat astazi.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ieri, in cadrul ultimei conferinte de presa sustinute in aceasta calitate, ca numele castigatorilor urmeaza a fi anuntat, conform metodologiei privind licitatia, in 120 de zile. "Una dintre ultimele hartii pe care le-am semnat in calitate de ministru a fost ordinul referitor la licentele 3G.

Aceasta inseamna ca in toamna acestui an vom avea licente 3G in Romania", a precizat Nica. Potrivit oficialului MCTI, costul caietului de sarcini se ridica la 20.000 dolari si poate fi achizitionat de la sediul MCTI. Fiecare castigator al licitatiei va achita, in plus, un tarif de eliberare a spectrului de frecventa in valoare de 35 milioane dolari, acesta fiind practic costul licentei.

Ministrul Comunicatiilor a adaugat ca prima transa a tarifului, in valoare de 10,5 milioane dolari, va fi achitata in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei, iar urmatoarele cinci transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane dolari, la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu 2006.

Pentru a putea participa la licitatie, firmele interesate sa devina furnizori de servicii 3G in Romania trebuie sa aiba o cifra de afaceri minima de 300 de milioane de euro anual, dar nu trebuie sa fie in mod obligatoriu operatori de telecomunicatii. "La licitatie poate participa si o banca sau un fond de investitii.

Noi solicitam celor interesati sa prezinte structura actionariatului, care nu trebuie sa fie neaparat romaneasca", a afirmat Nica. El a estimat ca intr-o prima etapa, pentru dezvoltarea unei retele 3G sunt necesare investitii de cel putin 100 milioane de euro pentru acoperirea unui numar minim de orase.

Conform documentatiei, prima etapa a licitatiei va viza examinarea capacitatii financiare si competenta tehnica a candidatilor, urmata de selectia castigatorilor pe baza unor criterii care vizeaza capacitatea financiara, cifra de afaceri din ultimii trei ani, rata profitului sau gradul de indatorare.

Exista deja doi operatori interesati de licentele 3 G

"Pana in prezent, cel putin doi operatori s-au aratat interesati sa achizitioneze o asemenea licenta, dar avem semnale ca si alti investitori sunt interesati sa participe", a mai spus ministrul Comunicatiilor.

Evaluarea privind acoperirea, distributia si rata dezvoltarii se va baza pe angajamentele candidatilor scadente la 31 decembrie 2005 (prima faza a dezvoltarii), 31 decembrie 2008 (a doua faza) si 31 decembrie 2011 (a treia faza). Acoperirea minimala va fi pentru Bucuresti si 10 mari orase ale Romaniei, municipii - capitale de judet alese de candidat.

"In cazul nerespectarii conditiilor din licenta privind acoperirea la cele 3 date diferite de control, penalitatea platita de titularul de licenta va fi calculata ca procentaj al tarifului de eliberare a spectrului de 35 de milioane de dolari. Licentele de comunicatii mobile de generatia a treia au o durata de valabilitate de 15 ani si vor fi reinnoite la cererea titularilor.

Telefonia mobila de generatia a treia, denumita generic 3G, permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare. Primul serviciu de telefonie 3G din lume a fost lansat, in octombrie 2001, de catre compania nipona NTT DoCoMo.

Dan Nica a preluat Ministerul Comunicatiilor in ianuarie 2001. El si-a prezentat demisia, sambata, o data cu numirea in Biroul Coordonator al Partidului Social Democrat. Functia de ministru va fi preluata de Adriana Ticau, secretar de stat in MCTI, care va depune juramantul in cursul acestei zile.