Cu totul si cu totul pe neasteptate, Valeriu Stoica a lansat ieri un nou proiect politic. Cel care a comis destule greseli (mai ales ca ministru al justitiei), dar a si sustinut aducerea lui Theodor Stolojan la conducerea PNL precum si aparitia Aliantei D.A., vine acum cu ideea unificarii celor doua partide. E vorba despre fuziunea Partidului National Liberal cu Partidul Democrat.

Ce sustine Valeriu Stoica? Ca fuziunea ar produce o echilibrare a spatiului politic. Noua formatiune nascuta din topirea celor doua partide ar da nastere unei “constructii politice functionale, unitare, indivizibile si sustinute de o puternica familie europeana” (Valeriu Stoica). Mai mult, acest proiect ar avea in rezultatele alegerilor locale un argument indiscutabil.

Deruta din PSD si reorientarea electoratului ar fi creat chiar premisele cistigarii alegerilor parlamentare si prezidentiale de catre o alta forta politica, sustine Valeriu Stoica. Proiectul politic prezentat ieri de fostul lider liberal atrage atentia atit asupra euforiei de dupa locale, cit si asupra dezastrului care ar putea sa rezulte dintr-o guvernare nepregatita temeinic.

Valeriu Stoica sustine ca “votul negativ nu este un temei solid pentru victoria in alegeri”. Propunerea sa cade ca un cub de gheata in mijlocul unor politicieni intrati in caldurile pregatirii de guvernare.

Deja in rindul liberalilor si al pedistilor se discuta despre oameni si despre functii, desi cele doua partide, reunite intr-o Alianta mai mult de declaratii radio-tv, n-au produs inca un proiect de guvernare, nu au prezentat programe, iar in materie de oameni vehiculeaza deja nume prafuite, anonime, incompetenti, muraturi si doar citiva tehnicieni mai de Doamne-ajuta.

Nu mai departe decit alaltaieri, unii liberali se grabeau sa-l anunte, la un post de televiziune, pe Calin Popescu Tariceanu drept viitorul prim-ministru. Iar pedistii il pomeneau insistent pe Adriean Videanu pentru acelasi post. Euforia de dupa rezultatele locale domina, la aceasta ora, Alianta D.A.

Ea este inca departe de a prinde substanta si se comporta tot ca o butaforie politica buna de speriat adversarii si de adunat voturi, dar nehotarita in a produce programe temeinice, proiecte, structuri, echipe de lucru si documentatie.

Pe un asemenea fond, propunerea lui Valeriu Stoica are macar o valoare teoretica. Ofera Opozitiei o formula de lucru, menita a spori increderea populatiei, dar si de a bloca drumul de intoarcere la experienta nefericita din CDR (in interiorul careia si liberalii, si pedistii au contribuit substantial la transformarea in circoteca!).

In ce masura proiectul lansat ieri de Valeriu Stoica are sanse de a prinde contur, ramine de vazut. Deocamdata a demarat prost! Calin Popescu Tariceanu, cu gindul la un ciolan de premier, n-a mai facut diferenta intre motociclete si proiecte politice si l-a bagatelizat. Cica ar creste tensiunea in filiale.

Adica “se cearta baietii!” Lipsa de orizont a lui Calin Popescu Tariceanu a fost dublata de plictiseala lui Theodor Stolojan. Nici el nu a parut motivat de o munca in plus la un partid si asa dificil.

O idee buna a debutat prost, aratindu-ne ca liberalii au cistigat curaj, dar nu viziune. Mai mult, in fata unui proiect pus pe citeva coli albe, oamenii de care electoratul isi leaga destule sperante si-au aratat micimea, ca sa nu zic mediocritatea.

Post-scriptum: Furios ca “Evenimentul zilei” a subliniat procedeul stalinist prin care Adrian Nastase si sotia decid componenta conducerii PSD, presedintele acestui partid si-a exprimat nostalgia dupa o presa independenta, gen PRO TV, “Gardianul”, Radio Romania Actualitati, TVR etc.

In compania unei asemenea prese, Adrian Nastase si sotia (plus Dan Andronic, Bittner, Bobic, Petrache s.a.) nu pot vedea “Evenimentul zilei” decit ca pe un ziar de opozitie!