Guvernele din Uniunea Europeana au propus reducerea cheltuielilor prevazute in bugetul UE pe anul viitor cu circa 4 miliarde de euro, la 105 miliarde de euro, cu scopul de a mentine totalul cheltuielilor sub 1% din Produsul National Brut (PNB) al celor cincisprezece state.

Oficiali ai ministerelor de Finante din UE, care au inceput vineri prima examinare a bugetului, au propus diminuarea fondurilor alocate pentru asistenta regionala si politicile agricole cu 3 miliarde de euro si, respectiv, un miliard de euro.

Propunerea vine intr-o perioada in care Comisia Europeana face demersuri pentru obtinerea mai multor fonduri pentru bugetul UE intre 2007 si 2013, argumentand ca acestea sunt necesare in contextul extinderii cu 10 noi membri la 1 mai. In urma implementarii masurilor propuse, fondurile pentru investitii in infrastructura si crearea de locuri de munca s-ar ridica la 32,3 miliarde de euro.

Pentru politica agricola se propune un nivel de 49,1 miliarde de euro, comparativ cu 45,7 miliarde de euro in 2004. Majorarea rezulta din aderarea noilor membri. Votul final al bugetului va avea loc in luna decembrie in Parlamentul European.