Expertii in lichidare care nu si-au gasit un post sigur la firmele de specialitate sau pur si simplu indivizii care, din lipsa de alte pasiuni, cauta o aventura si vor sa aiba de a face cu puzderia de rau-platnici care populeaza economia romaneasca au ocazia sa lucreze pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Acelasi lucru l-ar putea spune recuperatorii de profesie, temutii „raketi“ ai lumii interlope, care par cei mai potriviti pentru pretentiile Fiscului. Potrivit unui proiect de ordonanta de Guvern elaborat de MFP, ANAF ar putea angaja, prin „conventii civile de prestari servicii“, personal pentru incasarea si executarea silita a creantelor fiscale.

Principalul avantaj al potentialilor noi angajati pare a fi puterea de convingere. Nu se stie deocamdata cine vor fi si cum isi vor desfasura in mod concret activitatea de colectare noii „inspectori fiscali“. Nu se stie nici in ce masura armele acestora vor fi diplomatia, persuasiunea sau intimidarea.

Sigur este insa ca principala lor motivatie va fi eficienta, intrucat sunt platiti la comision.

Surse din minister ne-au declarat ca nu au fost inca definitivate conditiile de angajare si nici modalitatile de lucru. Acestea vor fi stabilite printr-o hotarare de guvern sau printr-un ordin al ministrului Finantelor, ne-au precizat sursele citate.

Toata bataia de cap avuta cu tot felul de indivizi tributari unei mentalitati izvorate din deja consacrata smecherie romaneasca va fi remunerata pe baza unor tarife maxime reprezentand un anumit procent din incasarile realizate. Plata va fi efectuata din amenzile incasate la bugetul de stat potrivit dispozitiilor legale.

In cazul in care unitatile teritoriale ale ANAF vor angaja personal pe baza conventiilor civile de prestari servicii, aceste persoane nu vor avea calitatea de salariat si nu vor beneficia de drepturi de asigurari sociale sau de somaj.

Sursele citate ne-au declarat ca agentia are nevoie de personal, intrucat exista un numar enorm de cazuri de executari silite si ca angajatii agentiei nu fac fata volumului de munca.

Referitor la faptul ca forma de angajare mentionata in proiect, „conventie civila de prestari servicii“, nu mai exista in Codul muncii, sursele mentionate ne-au precizat ca formularea va fi modificata, recuperatorii urmand sa fie angajati in baza unor contracte de colaborare, care ar fi conforme legii.