Cu sume mici iti poti cumpara prin bursa o felie din cea mai atractiva companie. Actiunile iti dau dreptul sa te implici in viata societatii si sa primesti o parte din profit sub forma de dividende. Daca nu tintesti o pozitie importanta in actionariat, poti sa vinzi oricind esti in cistig si sa pleci linistit cu banii in buzunar.

Nu te gindi insa la bursa ca la un loc unde se fac averi peste noapte. Daca ai stofa de jucator, joaca la ruleta sau cumpara bilete de loterie. Investitia in actiuni presupune consecventa, spirit de analiza si echilibru (nu trebuie sa ai numai cap, ci si... stomac pentru a juca la bursa).

“O actiune buna e ca nevasta, o inseli din cind in cind, dar nu o parasesti”, spunea un impatimit al jocului la bursa. Exagera pentru efect, dar trebuie sa retii de aici ca investitiile se fac de regula pentru mai mult timp, chiar pentru citiva ani.

Speculatiile pe termen scurt sint riscante pentru ca piata se poate incapatina sa nu recunoasca atractivitatea unei companii sau poti fi surprins de un crah bursier; pe termen lung insa, actiunile valoroase ajung sigur in atentia investitorilor. Nu toate actiunile merita cumparate doar pentru ca se tranzactioneaza la bursa, vecinii tai le au si ei sau economia e in crestere.

Gindeste-te ca exista intotdeauna cineva care se bucura ca ti-a vindut asa cum tu te feliciti pentru decizia de a cumpara. In spatele fiecarei actiuni exista o companie si trebuie sa te uiti bine ce face.

Apoi, cresterile din trecut nu garanteaza in nici un caz succesele viitoare, ba e posibil ca un salt neasteptat al pretului sa fie urmat de o corectie usturatoare care sa arunce actiunea chiar mai jos decit pragul de pe care incepuse sa urce.

Companiile vin la bursa tentate de noi surse de finantare. Imprumutul de la actionari e mai “ieftin” decit cel de la banca, in unele cazuri nu costa nimic. Vei vedea deci societati care nu platesc dividende, ci opresc tot profitul si acorda actiuni gratuite, dar si companii care isi cheama periodic actionarii sa subscrie noi actiuni, de regula, la un pret mai mic decit cel din piata.

Banca Transilvania a reusit astfel sa devina o veritabila vedeta a bursei, utilizind eficace pirghia imprumutului de la actionari. Dincolo de finantare, venirea la bursa presupune transparenta totala: societatea trebuie sa trimita trimestrial rapoarte in care sa prezinte bucataria sa contabila, sa anunte cind se petrec evenimente importante.

Din acest motiv, multe companii ezita sa intre in vitrina bursei.

Sub nici o forma, nu trebuie sa-ti joci la bursa toate economiile! Cel mai bine e sa ai plasata, in orice moment, intr-un cont la vedere, o suma ce acopera cheltuielile curente pe doua-trei luni, sa detii peste 50% din economii in depozite cu diferite termene de scadenta si sa nu aloci mai mult de 20-30% din banii disponibili pentru actiunile cotate.

In tot cazul, nu investi o suma mai mare decit cea pe care esti dispus sa o pierzi! Daca nu ai gasit nici o companie in care crezi ca merita sa-ti investesti banii, mai bine ii pui pe toti in banca!

Nu incerca sa “mergi cu piata”, ci alege o strategie de investitii si tinte clare de profit si urmeaza-le strict. Retine ca statul opreste un impozit de 5% din dividendele cuvenite persoanelor fizice si 1% din profitul realizat de fiecare investitor cind isi vinde actiunile.

Te intereseaza bursa, ai ceva bani. Cum procedezi?

Nu poti tranzactiona la bursa de unul singur. Ca sa cumperi actiuni sau sa iti vinzi “cuponul” ai nevoie de un intermediar autorizat, adica o societate de servicii de investitii financiare (SSIF). O lista completa a acestora si un top al celor mai active dintre ele le gasesti pe site-ul bursei, la sectiunea “membri” (www.bvb.ro).

Daca nu ai acces la Internet, iti poti procura elementele de contact ale societatilor respective de la sediul bursei (Bd. Carol I, nr. 34-36, et. 14). Dupa ce ai ales o societate, urmatorul pas il reprezinta incheierea unui contract de intermediere si deschiderea unui cont de investitor la bursa. De aici incolo, vei tine legatura cu unul dintre angajatii societatii (brokerul).

Acesta actioneaza dupa indicatiile tale, iti da chiar unele “ponturi”, dar tine cont ca serviciile care includ si consultanta costa, in unele cazuri, mai scump. In general, comisioanele percepute variaza in functie de sumele rulate, intre 0,7 si 4% din valoarea tranzactiei.

Trebuie sa stii ca e in interesul tau sa cultivi o relatie personala cu brokerul care ti-a fost alocat, bazata pe incredere si comunicare. Iata citeva sfaturi care te vor ajuta sa selectezi brokerii. Evita-i pe cei care te indeamna sa tranzactionezi prea mult (vineaza comisionul) sau sint mereu ocupati cind ai nevoie de ei (poti rata ocazii bune la bursa).

E bine sa ai la dispozitie un numar de telefon la care sa ti se raspunda oricind. Alege brokerul care iti propune o strategie clara de investitii, si nu pe cel care se abtine de la orice comentariu (n-o sa te traga de mineca nici cind gresesti flagrant).

Opteaza pentru o societate de brokeraj care are un site bine dezvoltat, cu analize, forumuri intre clienti, o evaluare a profitului obtinut comparat cu dobinzile bancare, inflatie etc.

Nu investi intr-o singura companie, chiar daca arata bine (inregistreaza constant profit, este inca ignorata de investitori, indicatorii bursieri sint tentanti); nu trebuie nici sa te diversifici prea mult pentru ca nu mai poti sa le urmaresti pe toate. De regula, specialistii recomanda intre 3 si 7 companii.

Este bine sa fie din domenii diferite de activitate (nu au cum sa intre simultan in declin) si sa aiba o crestere constanta a profitului si a cifrei de afaceri in ultimii 3-5 ani. E bine sa ai banii plasati in companii lichide (pentru care se fac zilnic tranzactii de cel putin citeva zeci de milioane de lei) ca sa-ti poti vinde actiunile oricind.

Structura actionariatului este foarte importanta: daca jocurile nu sint facute (nimeni nu detine controlul), pretul actiunilor poate creste pe masura ce apar investitori interesati sa preia compania. Cauta deci societatile cu un actionariat cit mai fragmentat. Evita sa cumperi masiv dupa zile bune de crestere pentru ca o corectie negativa este iminenta.

Mai bine faci achizitii esalonat, in pachete mici de actiuni.

Sint citiva indicatori care conteaza. Va prezentam citeva lucruri importante despre acestia

Sint cel putin patru indicatori bursieri pe care nu trebuie sa-i ignori. Cel mai important - raportul dintre pretul unei actiuni si profitul net adus de aceasta (PER). Indicatorul se calculeaza folosind profitul net inregistrat in 2003 si pretul actual.

De exemplu, in cazul BRD, indicatorul PER are valoarea 15, ceea ce inseamna ca trebuie sa astepti 15 ani pentru a acoperi pretul platit pe o actiune din cistigul aferent acesteia.

Cu cit PER-ul unei societati are valori mai mici, cu atit actiunile sale sint mai tentante. In acest moment, valori sub 7 mai pot fi gasite cu usurinta doar pe Rasdaq; totusi, un PER sub 10-11 poate fi considerat inca atractiv.

Raportul dintre pret si valoarea contabila a unei actiuni este, de asemenea, foarte important (arata ce pret pun investitorii pe activele companiei). Valoarea contabila se calculeaza impartind capitalul propriu al companiei la numarul total de actiuni.

Un pret care este de citeva ori mai mare decit valoarea activelor companiei pe actiune poate indica supraevaluarea societatii la bursa; similar, daca pretul este mult mai mic, actiunile pot fi o achizitie buna. In cazul Bancii Transilvania, pretul platit pentru o actiune este de 2,8 ori mai mare decit valoarea activelor ce-i revin.

Randamentul la dividend arata ce procent din pretul unei actiuni il reprezinta dividendul pe care il aduce aceasta (dividend x 100/pret) si este comparat intotdeauna cu dobinzile la termen. Din acest punct de vedere, o companie care aduce un randament la dividend apropiat de nivelul actual al dobinzilor bancare la termen (16-17%/an) este superatractiva.

In sfirsit, actiunile “libere” (free-float) sint alt reper important. Cu cit ponderea pachetelor de actiuni sub 5% din capitalul social este mai mare, cu atit compania este mai bine vazuta la bursa: numarul de tranzactii este mai mare (exista o legatura directa intre pret si lichiditate), luptele dintre actionari pentru achizitionarea unor pachete mai mari duc la aprecierea cotatiilor.

SIF-urile, de pilda, au cea mai mare fragmentare a actionariatului dintre companiile cotate, si din acest motiv sint printre cele mai cautate actiuni. Pentru companiile mici, un free-float mai mare de 30-40% este foarte apreciat.

Prezentam valorile acestor indicatori pe 1 iulie pentru citeva dintre cele mai tranzactionate companii de la bursa:

Compania PER Pret/val. Contab. (lei) Free-float (a) Randament la divid. (a)

SNP Petrom 66 1,3 7 1,06

BRD-GSG 15 3 10 2,8

Banca Transilvania 13 2,8 85 0 (nu a acordat divid.)

SIF Banat 11 0,8 100 6,7

Azomures Tg.-Mures 4 0,8 6 15

Antibiotice Iasi 9 1,1 29 3,6

Sursa: BVB, Vanguard, kmarket

“Trucuri” la bursa

“Copiaza fondurile” este un sfat pe care nu ar trebui sa-l ignori daca esti incepator. O parte din fondurile pe actiuni (vezi Napoca si Intercapital) isi publica pe pagina de Internet (www.globinvest.ro, www.certinvest.ro) portofoliul detinut cu o luna in urma.

Este un reper important daca nu te-ai hotarit inca in ce actiuni vei investi si ai siguranta ca alegerea lor se bazeaza pe analize pe care tu nu esti inca pregatit sa le faci. Alege citeva dintre cele mai lichide actiuni pe care au pariat fondurile, nu pe toate (acestea sint obligate sa nu plaseze mai mult de 5% din active intr-o singura companie si uneori se diversifica prea mult).

Nici SIF-urile nu trebuie neglijate. In conditiile in care grosul dividendelor le vine de la bancile unde au participatii de 5-6% (BRD, BCR , Banc Post), iar acestea ar putea aloca in anii viitori o parte mai mare din profit pentru investitii, SIF-urile se vad nevoite sa-si inventeze citeva “vaci de muls” de unde sa stoarca diferenta de bani.

Astfel, daca vrei sa joci la dividend, societatile la care SIF-urile detin pachete importante de actiuni nu trebuie ocolite. Astfel de societati sint Vrancart Adjud (actionar SIF Banat), Cometex Suceava, Aerostar Bacau (SIF Moldova), Comvex Constanta, SN Orsova (SIF Transilvania), Upetrom 1 Mai, Semrom Muntenia (SIF Muntenia), Mercur Craiova (SIF Oltenia).

De asemenea, poti obtine dividende bune de la companiile unde asociatiile salariatilor sint actionari importanti (acestia au nevoie de bani pentru a-si achita ratele catre AVAS). Exemple in acest sens sint Turbomecanica Bucuresti, Bermas Suceava, Brainconf Braila.

Actiunile companiilor care platesc dividende “grase” pot fi speculate la bursa in preajma datei cind acestea incep sa fie platite. Dupa cum a demonstrat experienta ultimilor ani, multi actionari aleg sa cumpere cu bani alte actiuni pentru a-si intari pozitia in cadrul societatii, iar cotatiile cresc.

Atentie, hotarirea AGA prin care se aloca un anumit dividend are titlu executoriu! Daca nu primesti in maximum 6 luni banii care ti se cuvin, ii poti cere in justitie sau poti apela la un executor judecatoresc. Daca ti-ai lichidat temporar portofoliul si nu stii pe moment in ce actiuni sa investesti, poti opta pentru un fond monetar.

O parte din societatile de brokeraj fac parte din grupuri care administreaza si fonduri mutuale, iar banii pot fi transferati usor dintr-un cont in altul (de exemplu, daca esti client Intercapital, poti opta pentru fondul Tezaur sau, daca ai contul la Vanguard, pentru Vanguard Protector).

Avantajul este ca iti pui banii inactivi sa lucreze in timpul in care nu investesti in actiuni (daca iti retragi banii, ii depui la banca pentru a-i aduce din nou la broker peste o anumita perioada; dezavantajul este ca trebuie sa te legi de o anumita scadenta a depozitului si pierzi comisioanale bancare in momentul retragerii). Banii pot fi pusi la treaba si investindu-i in obligatiunile listate.

Atentie insa la comisionul perceput de broker: un comision de 1%, luat la cumparare si la vinzare, elimina diferenta dintre randamentul obligatiunilor si dobinzile la termen, principalul atu al celor dintii.

Site-uri cu informatii care sa te ajute sa alegi companiile in care vei investi de pe site-ul bursei sint:

www.bvb.ro

www.kmarket.ro

www.ingfn.ro

www.intercapital.ro

www.vanguard.ro

www.primet.ro

www.estinvest.ro

www.onlinebroker.ro

Folclor bursier

“Cumpara pe zvon, vinde pe stire”. De regula, cursul unei actiuni include toate informatiile semnificative despre companie.

Din acest motiv, cind un eveniment asteptat, cu un impact pozitiv, se produce, cursul actiunilor nu mai urca semnificativ, ci uneori chiar scade (“rechinii” pietei, care au cumparat “pe zvon”, se grabesc sa vinda pentru a-si marca profitul, iar cotatiile scad; exitul lor e asigurat in aceste cazuri de incepatori care se bulucesc sa cumpere la spartul tirgului)

“Pisica moarta topaie” (pe o tendinta de scadere evidenta a bursei exista momente in care piata da semne ca si-ar putea reveni, infirmate insa in zilele care urmeaza. Unii dintre investitori sint derutati, cumpara in speranta ca declinul s-a oprit, dar intra in scurt timp in pierdere)

“Bursa nu recunoaste loialitatea” (multi incepatori se ataseaza de pozitiile lor si le urmaresc pina in pinzele albe chiar daca companiile respective au probleme evidente. Mai bine accepti la timp o pierdere de 15% decit sa te trezesti mai tirziu cu una de 50% care nu mai poate fi recuperata)

“Dupa mai multe cistiguri la bursa, fa-ti timp si iesi cu familia la restaurant” (excesul de optimism dupa mai multe tranzactii reusite poate sa te coste scump, din cind in cind fa pauze de respiratie...)

“Declinul pietei este o rutina, iti ofera oportunitatea de a cumpara de la incepatorii care vind in panica” (anumite evenimente geo-politice fac uneori ca investitorii sa reactioneze emotional si sa vinda masiv, daca acestea nu au insa legatura cu evolutia economiei sau a anumitor sectoare pe termen lung, piata isi revine relativ repede)

Actiunea perfecta

Peter Lynch, conducatorul Fidelity Magellan Fund in anii '80, un veritabil “guru” al pietei americane de capital, oferea citeva ponturi pentru alegerea “actiunii de aur”:

1. Activitatea companiei suna stupid, chiar ridicol.

Actiunea perfecta este ignorata de investitori si este atasata unei societati angajate intr-o afacere foarte simpla, cu un nume plictisitor. Nici activitatile deprimante nu sint de lepadat (vezi companiile de pompe funebre).

2. E divizia unei companii-mama.

Companiile mari nu doresc ca divizia lor sa inregistreze pierderi, astfel incit sa le aduca o reclama proasta.

3. Apartine unei ramuri industriale care nu este in plina expansiune.

“Nu vei gasi nimic spectaculos in actiunile unei industrii cu o dezvoltare mare decit sa vezi preturile scazind” (vezi dotcom-urile in anul 2000). In industria cu o dezvoltare mica nu exista probleme legate de competitie.

4. Are o nisa de piata.

5. Insiderii sint cumparatori.

Cind managementul detine actiuni, prioritatea lor numarul 1 este sa-si recompenseze actionarii (implicit pe ei); daca acestia primesc numai salariul, prioritatea lor numarul 1 va fi sa si-l mareasca.

Oportunitatile momentului

Scaderea dobinzilor bancare (este totusi anormal ca, la o tinta de inflatie de 9%, sa avem dobinzi la termen aproape duble) se poate dovedi un stimulent pentru investitiile la bursa (banii care se vor refugia din depozite se pot indrepta spre actiuni, in special pentru companiile care au o reputatie de bune platitoare de dividende).

Introducerea leului greu poate reprezenta, de asemenea, o oportunitate. Statele care au experimentat denominarea sau doar trecerea la euro s-au confruntat cu o rotunjire generala a preturilor. De pilda, o actiune Petromidia, care costa acum 630 lei, va costa dupa denominare... 6,3 bani. De aici si pina la 7 bani nu e decit un pas, nu?

Daca societatile bursei au cam fost “mirosite” de investitori si tind sa-si epuizeze pentru moment potentialul de crestere, nu pierde din vedere actiunile cotate la categoria I si a II-a de pe Rasdaq si care ar putea fi aduse la bursa prin fuziunea celor doua piete.

Tranzactiile mai putin numeroase si lacunele de transparenta de care dau inca dovada companiile de pe Rasdaq sint compensate insa de subevaluarea lor fata de societatile cotate la bursa.

Brainconf Braila, Socep Constanta, Rompetrol Vega, Electromagnetica Bucuresti, Comevex Constanta, Upetrom 1 Mai, Flaros, dar si Uzinexport Bucuresti sau Argus Constanta, care sint listate la categoria de baza, ar putea fi considerate “campionii ascunsi” ai pietei de capital. Mare parte din aceste societati au un PER sub 7, iar actiunile libere depasesc 20%.

La cealalta extrema, o posibila amenintare pentru investitia in actiuni o reprezinta in acest moment tocmai perioada buna prin care a trecut bursa incepind cu anul 2000. Nu se mai poate vorbi de subevaluare, actiunile romanesti de top au ajuns sa rivalizeze ca rentabilitate cu actiunile straine.

De exemplu, raportul dintre pret si profitul pe actiune (PER) in cazul SNP este de peste 60, in timp ce la OMV valoarea indicatorului este de 10, iar la MOL de 9 (gigantul american Exxon Mobile are un PER de 20). In acest fel, cine cumpara acum actiuni cotate la BVB ar putea sa vada, in anii urmatori, ca acestea mai si scad.

De asemenea, alinierea impozitului pe dividende la 10% si, ulterior, la 15%, in incercarea de aliniere la politica statelor din regiune (in prezent, persoanele fizice platesc un impozit de 5a, iar cele juridice de 10a), poate fi considerata o amenintare. In acest caz, companiile ar putea fi tentate sa nu mai plateasca deloc dividende, ci sa acorde actiuni gratuite.

Aici apare urmatorul risc: dividendele-cash reprezinta un cistig concret, actionarul ia banii si se duce cu ei acasa. In cazul actiunilor gratuite, daca nu le-ai vindut imediat ce le-ai primit, iar la bursa scad abrupt cotatiile, vei vedea cum valoarea pachetului tau de actiuni “se topeste” instantaneu.

Dictionar bursier

Iata citiva termeni pe care ar fi bine sa-i stii atunci cind te-ai hotarit sa bati la usa brokerului. Totusi, chiar si cu bagajul minim de cunostinte bine pus la punct, nu uita ca mai ai nevoie de un mic “amanunt”: de regula, societatile de brokeraj nu te baga in seama daca vii cu mai putin de 10 milioane de lei, ci te trimit elegant sa investesti intr-un fond mutual pe actiuni.

BET - este principalul indice si urmareste evolutia celor mai importante 10 actiuni de la categoria I (minus SIF), considerata “vitrina” bursei. Este vorba de SNP, BRD, Banca Transilvania (insumat, cele 3 au 74% din cosul BET), Azomures, Antibiotice, Alro, Otelinox, Oltchim, Rulmentul, Turbomecanica).

Indicele BET-FI urmareste evolutia celor 5 SIF-uri, iar BET-C (compozit) monitorizeaza variatiile pretului tuturor actiunilor cotate la bursa, fara SIF (12 societati de la categoria I, 43 de la categoria a II-a).

Capitalizare - este valoarea de piata a unei companii cotate si se obtine inmultind numarul total de actiuni emise de aceasta cu pretul unei actiuni la bursa.

Cotatie - reprezinta preturile afisate la bursa pentru o actiune. Exista o cotatie de cumparare, cel mai mare pret pe care cumparatorii sint dispusi sa-l plateasca pentru o actiune, si o cotatie de vinzare, cel mai mic pret la care vinzatorii sint dispusi sa renunte la actiunile lor.

Distanta minima dintre cotatiile de cumparare si cele de vinzare se numeste pas de cotare (de exemplu, pentru actiunile a caror valoare este cuprinsa intre 1.000-5.000 lei, pasul de cotare este de 10 lei).

Data de referinta - actionarii inregistrati la aceasta data au dreptul de a participa la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). Din cauza perioadei de decontare care dureaza 3 zile la bursa, trebuie de fapt sa cumperi actiunile cu trei zile inainte de data de referinta pentru a participa la AGA.

Din acelasi motiv, daca ti-ai vindut actiunile, banii nu-i primesti imediat, ci dupa 3 zile (T+3) din momentul respectiv.

Dividend - este partea cuvenita actionarilor din profitul net realizat de companie. Valoarea dividendului este stabilita in AGA. Pentru a avea dreptul de a primi dividende trebuie sa fii inregistrat in Registrul actionarilor la o anumita data (data de inregistrare) care este ulterioara datei cind s-a tinut AGA.

Actiuni gratuite - sint actiunile pe care le vei primi in cazul unor majorari de capital. De exemplu, unele companii aleg sa nu distribuie profitul si il includ in capitalul social; in schimb, actionarii primesc in locul dividendelor in bani actiuni gratuite, pe care le pot vinde ulterior la bursa.

Drept de preemptiune - o companie care are nevoie de bani poate alege sa se finanteze de la propriii actionari. Aceasta va emite noi actiuni in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social, care vor fi vindute actionarilor.

Fiecare dintre acestia are dreptul (drept de preemptiune) de a cumpara noile actiuni oferite spre subscriere pentru a-si pastra in acest fel ponderea in actionariat (cei care nu subscriu isi vor diminua detinerile, de exemplu, de la 1% din actiuni vor ajunge sa detina 0,7%).