Presedintele UCMR, Szasz Jeno, a criticat dur UDMR, in cadrul Universitatii de Vara Balvanyos, acuzand conducerea Uniunii ca s-a aliat cu PRM. Atat Szasz Jeno, cat si deputatul Toro T. Tibor i-au acuzat pe liderii UDMR ca „discuta cu toate partidele, chiar si cu PRM, dar cu noi niciodata“.

Cei doi au spus ca UDMR s-a aliat cu PRM in privinta respingerii inscrierii UCMR la Biroul Electoral Central pentru campania la locale. Ca argument suplimentar, liderii UCMR au aratat ca nici presedintele UDMR, Bela Marko, nici senatorul Gyorgy Frunda nu au raspuns invitatiei UCMR de a participa la o discutie pe marginea viitorului maghiarimii la Tusnad.

Totodata, cum UDMR a preluat pentru campania la parlamentare mesajul despre autonomia maghiarimii, UCMR s-a vazut in situatia de a supralicita. Dupa ce Marko Bela a declarat, acum doua saptamani, ca Politia romana si Biserica ortodoxa asupresc maghiarimea din Harghita si Covasna, a venit randul organizatiei concurente sa emita un mesaj identic.

„Avem nevoie de autonomie, pentru ca am inceput sa nu ne mai simtim acasa, din cauza cazarmilor militare si a manastirilor din Secuime, iar in orasele noastre simtim tot mai mult strain“, a spus presedintele UCMR.

„Toate semnalele ne arata ca cei de la Bucuresti nu vor sa auda de doleantele noastre, iar Marko nu vrea sa imparta ciolanul cu nimeni, deoarece pentru el este mai important ciolanul decat interesul nostru national“, a mai spus Szasz. Deputatul Szilagi Zsolt a precizat ca maghiarii din Transilvania trebuie sa obtina autonomia inainte de integrarea Romaniei in UE.

„Daca nu obtinem autonomia inainte de integrare, aceasta ar putea fi o noua sansa pierduta“, a spus el. „Vom cere ca pentru admiterea Romaniei sa fie impusa conditia obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc, pentru ca nu este in interesul UE sa admita tari cu deficit, intrucat ar putea fi surse de conflict“.