In miez de vara, producatorii si importatorii de piscine sunt multumiti de felul in care merg vanzarile si optimisti pentru perioada urmatoare. In primele sase luni ale anului, vanzarile de piscine au crescut cu pana la 40 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii firmelor de profil spun insa ca sezonul este in toi si ca pana la sfarsitul anului se vor inregistra cresteri mult mai mari. Pentru ca romanii sunt tot mai pretentiosi, firmele de profil au pentru acest an o oferta mult mai bogata fata de cea de anul trecut - modele noi, preturi de la cateva mii la zeci de mii de euro, design si materiale diverse.

"Noi oferim trei tipuri de piscine - Marine, Laguna si Ski Mirror, cu dimensiuni intre 7 si 10 metri. Cele mai solicitate sunt piscinele de dimensiuni mari, de peste 10 metri lungime, si cu preturi care depasesc cateva sute de milioane de lei", ne-a declarat Florin Opris, directorul de marketing al firmei Avi din Craiova.

Potrivit acestuia, pana acum firma vindea circa 240 de piscine pe an in Romania, dar pentru acest an se asteapta o crestere semnificativa a vanzarilor. Si pentru firma Ani-Co Trade din Targu Mures, primele 6 luni ale acestui an au adus vanzari mai mari decat aceeasi perioada a anului trecut. "In primul trimestru al acestui an am avut un volum de vanzari de 45.000 de euro, fata de 18.

000 de euro anul trecut, iar in trimestrul doi, am vandut piscine de 138.000 de euro, cu peste 40 la suta mai mult decat in trimestrul doi 2003", ne-a declarat Grossmann Lorant, reprezentantul Ani-Co. Cele mai bine vandute sunt piscinele de dimensiuni mici, respectiv 8 x 3 x 1,50 metri, care costa circa 4.250 de euro, la care se adauga TVA.

Acestea sunt confectionate din polipropilena, au o garantie de 15 ani si sunt utilate cu sistem de reciclare-filtrare a apei. De asemenea, in pret sunt incluse transportul si montajul. Cel mai scump produs comercializat de Ani-Co a fost un grup de trei piscine, care au costat peste 40.000 de euro.

Si in ce priveste dimensiunea si forma piscinelor, ofertele firmelor de profil sunt variate si cuprind piscine in forma ovala, rotunda sau dreptunghiulara si chiar forme neregulate.

"Romanii prefera, in general, formele neregulate, cele in forma ovala, ca un bob de orez, in timp ce in strainatate sunt preferate piscinele clasice in forma dreptunghiulara, adaptabile mai usor oricarui tip de suprafata si accesorii", ne explica Florin Opris, directorul de marketing al firmei Avi Ltd, una dintre putinele firme din Romania producatoare de piscine.

Pe piata romaneasca exista numai 3-4 producatori de piscine, restul, pana la circa 100 de firme de profil, fiind doar comercianti ai produselor aduse din Franta, Germania sau Turcia. "In afara de piscinele traditionale din beton, care au din ce in ce mai putina cautare, majoritatea piscinelor comercializate in tara sunt importate", ne-a mai declarat Florin Opris.

Marius Mierlea, inginer de vanzari in cadrul firmei Maria Design, spune ca cea mai scumpa piscina pe care a vandut-o costa 200.000 de euro si avea 600 de metri patrati. "Cei mai multi dintre cei care vin la noi pentru a-si cumpara o piscina platesc pana la 15.000 de euro pentru acest lux", explica Mierlea.

In ciuda cresterii cererii si a diversificarii ofertei in sensul accesibilitatii ca pret, producatorii si importatorii de profil recunosc faptul ca piscinele raman un produs de lux pentru cei mai multi dintre romani. "Nu exista nici un om cu venituri medii care sa dea 6.000 sau 40.000 de euro pentru o piscina.

In general, cei care isi cumpara piscina pentru casa pe care o au sunt oamenii de afaceri. O alta categorie de clienti sunt proprietarii de hoteluri si pensiuni", spun interlocutorii nostri.