Cumpararea SNP Petrom de catre compania austriaca OMV, in cadrul unui contract total de 1,52 de miliarde de euro (echivalentul a 1,86 miliarde de dolari) reprezinta cea mai mare tranzactie din Europa de Est, comenteaza Bloomberg News. Conform Bloomberg, pretul tranzactiei ridica valoarea companiei Petrom la aproximativ 232 dolari per tona de capacitate de rafinare.

Din acest punct de vedere, Petrom nu a obtinut foarte mult. Anul trecut, compania petroliera ungara Mol a platit 404 dolari per tona de capacitate de rafinare pentru 25% din actiunile companiei petroliere croate INA Industrija Nafte.

Analistii economici considera ca valoarea a 51% din actiunile Petrom este cuprinsa intre 1 si 1,7 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca pretul platit de OMV se apropie de valoarea maxima. „Nu as putea spune ca este ieftin, dar nu este nici scump. Petrom are un mare potential de restructurare.

Se pot reduce costurile la aceasta companie“, a declarat Günter Faschang, analist in cadrul Vontobel Asset Management.OMV pare a fi facut o afacere buna. International Herald Tribune evidentiaza avantajele pe care achizitia le aduce companiei austriece, comparand productia si rezervele de titei. Astfel, OMV detine rezerve de 410 milioane de barili, iar Petrom - de peste un miliard.

De asemenea, Petrom produce 220 de mii de barili de titei pe zi, in timp ce grupul austriac - doar 129 de mii.Din punct de vedere al statului, afacerea ar fi tot buna, insa banii obtinuti par a semana cu un imprumut pe termen mediu.

Conform unor surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax, bugetul de stat va include, timp de 14 ani, 50 milioane euro anual pentru acoperirea eventualelor cheltuieli cu despagubiri de mediu solicitate Petrom pentru contaminarea istorica si operatiunile de inchidere a exploatarilor petroliere.

Practic, cele 669 de milioane de dolari obtinute de stat in schimbul a 33,3% din actiuni vor reusi doar sa acopere in mare parte cheltuielile. Acesta este cazul fericit, intrucat cheltuielile de mediu ar putea fi suplimentate. In plus, daca se vor descoperi fraude la nivelul gestiunii de pana acum, statul se angajeaza sa plateasca despagubiri avand o limita maxima de 335 de milioane de euro.

Conform surselor citate, cad in responsabilitatea partii romane pretentiile cu privire la nevalabilitatea contractelor individuale de concesiune incheiate de Petrom, cele privind incalcarea de catre stat a declaratiilor si garantiilor referitoare la actiunile vandute si amenzile referitoare la concurenta.

Limita maxima a cheltuielilor prevazute de contract reprezinta suma pretului aferent actiunilor vandute si actiunilor subscrise de OMV in procesul de privatizare, putand ajunge astfel chiar la 1,5 miliarde de euro.