Un teren liber in Capitala pe care se poate construi o casa ii costa pe cei interesati peste 70.000 de euro si mai mult de sase luni de cautari. Chiriac Bunea, om de afaceri din Bucuresti, a inceput sa caute un teren pentru a-si construi o casa inca din luna februarie.

A apelat la mai multe agentii, dar oferta saraca de terenuri si preturile mari nu i-au permis sa incheie nici un contract de cumparare. Foarte multe terenuri nu au o situatie juridica clara, nu se preteaza la ceea ce cer clientii sau nu pot fi folosite pentru construirea de imobile din cauza conductelor subterane.

Pe de alta parte, scumpirea apartamentelor i-a facut pe majoritatea bucurestenilor sa aleaga varianta construirii unei case; ca urmare, preturile terenurilor au crescut. Pentru 200 mp de teren, Chiriac Bunea are nevoie de 70.000 de euro. La acest pret se adauga comisionul agentiei imobiliare, 3%. "Pentru zona Iancului, rezonabil ar fi sa gasesc teren la 100 euro/mp.

Dar oamenii tin la pret: de la 350 de euro in sus. Este enorm pentru mine!", se revolta Bunea. Daca n-am trai in Romania, ne-am mira ca primariile nici macar nu cunosc numarul exact al terenurilor libere din Bucuresti. "In acest moment nu poate exista o evidenta a terenurilor, pentru ca procesul de revendicare nu e terminat.

Cele care au o situatie juridica clara pot fi concesionate, dar nu stim cate se afla in aceasta situatie", a spus Florentina Constantinescu, director al Directiei de Achizitii Publice din Primaria Capitalei. Pare ca unica solutie pentru cei aflati in situatia lui Chiriac Bunea este cumpararea unei case care se poate renova sau demola.

Mai mult de jumatate din cei interesati de terenuri din Capitala recurg la aceasta varianta. Zonele cele mai cautate sunt Calea Calarasi, strazile Agricultorilor si Vlad tepes, Mihai Eminescu si vecinatatea parcului Carol. Evident, si in cazul demolarii si in cel al renovarilor, costurile totale sunt mai mari decat pentru construirea unei locuinte pe un teren liber.

Costurile renovarii pot dubla, uneori chiar tripla pretul casei. In ceea ce priveste demolarea imobilului, "costurile pentru autorizatii si cele ale manoperei, plus taxele pentru depozitarea molozului sunt foarte mari", a spus Florin Popa, agent imobiliar de la agentia Euroest.

In zone ca Cernica, Mogosoaia, Baneasa, preturile sunt mai mici decat in Bucuresti din cauza distantei si a lipsei facilitatilor. "Acolo poti gasi intr-adevar si terenuri la 25-30 de euro mp, dar sunt multe zone neasfaltate, fara apa si, de multe ori, fara curent electric", a spus Bunea. "In primavara a cumparat cineva un teren cu 12 euro metrul patrat in Mogosoaia.

Acum nu se mai gaseste asa ceva. Preturile au urcat la 25-30 de euro pe metru patrat", a spus Florin Popa. Pentru cei care nu vor sa paraseasca Bucurestiul, cum este si cazul lui Chiriac Bunea, singura solutie ramane apartamentul sau cumpararea unei case vechi. Pentru un teren liber si convenabil ca pret, mai au de asteptat.

Cat costa terenul In Bucuresti

150-200 euro/mp in zone ca Lacul Tei

200-400 euro/mp in zone precum Calarasi, Ferdinand, Mihai Eminescu

800-1200 euro/mp in zone ca Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Domenii

Alternative: Un teren in afara Capitalei costa intre 25 si 100 euro/mp.

Preturile caselor vechi, demolabile variaza de la 20.000 la 60.000 de euro

Ce spatii alegem pentru locuinte?

• 30% din cei care vor sa isi construiasca o locuinta prefera sa cumpere case mai vechi. In functie de starea in care se afla si de pozitia sa, o astfel de locuinta poate costa de la 40 de euro pe metrul patrat si ajunge sa depaseasca 1.500 de euro pe metrul patrat

• Preturile la terenuri in Bucuresti variaza de la 15 la 30 de euro in zonele periferice pana la peste 1.000 de euro in zonele centrale