In ciuda preturilor in crestere, a locurilor de munca nesigure si a economiei in deriva, vara aceasta, numeroase familii europene vor beneficia de concedii indelungate, scrie revista americana Newsweek. Publicatia aminteste ca Germania si Franta continua sa se bucure de cel mai mare numar de zile libere dintre toate tarile Uniunii Europene (UE).

Francezii au dreptul la 30 de zile de vacanta pe an, la care se adauga 11 zile de sarbatori legale. Germanii, care lucreaza numai 7 ore pe zi, au 24 de zile de concediu anual, plus 13 sarbatori religioase. Comparativ, japonezii au 18 zile de concediu, iar americanii, doar 10. Nici nu mai e de mirare ca rata cresterii economice este in Germania de 1,5%, iar in SUA, de 4,7%.

Revista sustine, in context, ca economia Germaniei a stagnat ani intregi. Analistii cred ca un program dur de munca, adesea fara plati suplimentare, va fi dificil de evitat in viitor.

CHIULANGII. Norvegia nu este membru UE, dar o duce cam la fel la capitolul prezent la munca intre statele europene. Cotidianul The New York Times sustine ca aceasta tara, care a supravietuit prin munca sarguincioasa a oamenilor, “se confrunta cu un absenteism cronic la locul de munca“.

Norvegienii lipsesc pe capete, inregistrand cea mai ridicata rata a absenteismului din Europa, intrecand-o chiar pe fosta detinatoare a acestui titlu, Suedia. In medie, circa 25% dintre muncitori absenteaza de la serviciu, invocand motive ca boala, urmarea unui tratament sau incapacitate pe termen lung.

In topul chiulangiilor se afla angajatii guvernamentali, care reprezinta jumatate din forta de munca. Majoritatea celor care lipsesc pe caz de boala primesc salariul intreg in primul an de activitate si 60% in al doilea an. Putini angajati sunt concediati, iar in cazul in care se intampla acest lucru, ajutorul de somaj pe care il primesc este generos.

Paradoxal, cand sunt prezenti la locul de munca, norvegienii sunt foarte productivi. Nu degeaba Forumul Economic Mondial a clasat Norvegia, in 2003, pe pozitia a noua printre cele mai competitive din lume.

DESTINATIE

Europenii prefera sa-si petreaca vacantele in afara batranului continent, in lumi noi, cu civilizatii si culturi total diferite. Tot mai multi britanici prefera sa-si petreaca vacantele in locuri nemaivazute de ei vreodata. Locuri unde aventura isi spune inevitabil cuvantul. De aceea, ei evita pe cat posibil Europa si se indreapta catre Asia sau Africa.

Germanii, in schimb, nu pleaca prea departe de casa. Mari amatori de camping, ei isi aprovizioneaza rulota si pornesc, majoritatea, sa descopere Europa.

SUVENIRURI

Nu te poti intoarce din vacanta fara o amintire din locurile pe unde ai umblat. In topul iubitorilor de “amintiri din concediu“ sunt britanicii. Aproape o treime dintre ei spera sa se intoarca acasa cu o piesa de mobilier, iar 25% opteaza pentru tablouri sau sculpturi tipice locurilor pe care le viziteaza in timpul concediului.

Fiti atenti insa la ce cumparati, sunt avertizati britanicii! Unele obiecte aduse din strainatate pot fi achizitionate in tara la un pret mult mai mic decat cele practicate in afara.